Política
Pere Aragonès
Foto: Pere Aragonès | ACN
Govern

Aragonès vol recuperar la unitat de l'independentisme i allarga la mà a Junts

Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès
Foto: Pere Aragonès | ACN

El Govern de la Generalitat, format únicament per ERC, vol acostar posicions amb els seus antics socis de govern i reconstruir els ponts trencats entre les forces independentistes. 

Per què és important? Les relacions entre ERC i Junts es troben sota mínims. D'ençà que Junts va abandonar el Govern de Pere Aragonès, la força unitària de l'independentista ha minvat considerablement. 

Què diu? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol allargar la mà a Junts i ha fet una crida a passar d'una dinàmica de "competència" entre independentistes a una dinàmica de cooperació. El president n'ha parlat en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

  • Aragonès té l'objectiu de tornar a recuperar un projecte compartit entre forces independentistes tenint en compte la diversitat de posicions ideològiques dins del moviment. 

A la pràctica: El president ha posat com a exemple la voluntat d'ERC de facilitar la investidura de la nova presidenta del Parlament, Anna Erra, o el pacte que es va tancar a l'Ajuntament de Barcelona entre Junts i ERC. 

  • "Són passos en la bona direcció i hem de seguir aquest camí", ha dit Aragonès. 

En detall: Sobre un possible suport a una investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, Aragonès ha remarcat que el que caldria és posar-hi un preu "conjunt" des de l'independentisme. 

  • A més, des de l'executiu català han anunciat que Junts serà el seu soci prioritari per negociar els pressupostos del 2024. 
  • "La meva voluntat és que els escenaris pressupostaris de futur, siguin pressupostos o sigui una pròrroga, els puguem acordar amb les diferents forces amb què hem anat acordant aquests últims anys. I això inclou també Junts i la CUP", ha destacat.

A més, el cap de l'executiu català ha reiterat, de nou, la seva aposta per un arribar a un acord de claredat amb el govern espanyol per celebrar un referèndum d'independència pactat. 

  • "Que aquest país ha de tornar a votar i tenir un referèndum amb un resultat reconegut per mi és un objectiu absolutament irrenunciable. És la manera d'aconseguir que aquest país sigui un Estat independent", ha afegit.