Política
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, reunit amb l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, a la seu del departament
Foto: El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, reunit amb l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, a la seu del departament | Marta Vidal / ACN
Pactes

Noves mesures socials a Badalona contra les agressions sexuals comeses per menors

Actualitzat: Divendres, 23 de juny de 2023. 16:20
Temps de lectura: 3 minuts
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, reunit amb l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, a la seu del departament
Foto: El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, reunit amb l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, a la seu del departament | Marta Vidal / ACN

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano han pactat una sèrie de mesures socials a curt, mitjà i llarg termini per acabar amb les agressions sexuals perpetrades per menors.

Per què és important? Ja són gairebé una desena les denúncies per violacions grupals i agressions sexuals per part de menors i contra menors presentades a Badalona. Alguns dels acusats tenien menys de 14 anys. Aquestes dades han posat en alerta societat i institucions i han despertat la necessitat immediata d'actuar.

Què proposen? Les propostes van des de la intervenció social directa fins a l'atenció a menors víctimes d'agressió sexual. La més destacada, però, és la reactivació del Consorci Badalona Sud.

Què és? El Consorci Badalona Sud és una institució focalitzada en els barris de Sant Roc, Artigas, el Remei, la Mora i Congrés. La seva funció és desenvolupar de forma estratègica plans integrals per transformar la realitat social d'aquests barris. 

  • Com? Reforçant els serveis existents, articulant la xarxa d’atenció i d’intervenció social i comunitària i coordinant les actuacions de les diverses administracions al territori amb corresponsabilitat.

D'on venim? El Consistori es va tancar ara fa dos anys per manca de resultats sobre el terreny, però davant la greu problemàtica que suposen les últimes notícies d'agressions sexuals on els agressors són menors d'edat, Albiol i Campuzano han optat per reactivar l'entitat.

  • Es pretén replantejar la seva funció i estratègia per tal que funcioni i tingui un efecte real.

Què han dit? Campuzano ha explicat que els tràmits per reactivar l'organisme no estan del tots definits, però que hi ha "el compromís econòmic" per part de les dues institucions.

  • El conseller també ha coincidit en la necessitat que Govern i consistori treballin de forma coordinada. "És molt evident que els problemes socials que es viuen a determinats barris de Badalona demanen una intervenció conjunta i estem convençuts que es necessita més acció comunitària i més intensiva", ha defensat.

Previsions: Albiol i Campuzano han declarat que la setmana vinent ja hi haurà una reunió entre tècnics del departament i del consistori per plantejar algunes fórmules d'intervenció al barri. Sobre la taula hi ha la reactivació de:

  • El programa Bloc a Bloc: es tracta d'un conveni entre ambdues institucions d'intervenció social integral als barris que té per objectiu organitzar les comunitats veïnals de Sant Roc, millorar la convivència i detectar tots els casos d'atenció social no identificats pels serveis socials.
  • El programa de Barnahaus: un servei d'atenció a menors d'edat víctimes d'abusos sexuals que ara com ara només està en funcionament a Tarragona. El Govern va anunciar recentment que licitaria 12 noves Barnahus.