Política
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
Foto: Oriol Junqueras i Carles Puigdemont | Europa Press
Tribunals

Nova data pel judici de Mas, Puigdemont i Junqueras per les despeses de l'1-O

Temps de lectura: 2 minuts
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
Foto: Oriol Junqueras i Carles Puigdemont | Europa Press

El Tribunal de Comptes ha acordat jutjar els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras per la despesa de l'1-O i del Departament d'Exteriors. 

Per què és important? El referèndum de l'1 d'octubre encara porta cua als jutjats. El Tribunal Suprem va condemnar als principals líders independentistes que es van quedar a l'estat espanyol per la celebració de l'1-O. Més tard, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, els va indultar. 

Què en sabem? El Tribunal de comptes ha acordat jutjar el pròxim 17 de novembre a Artur Mas, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i una trentena de funcionaris i ex alts càrrecs per la despesa del referèndum de l'1-O i la despesa del Departament d'Exteriors. 

  • L'escrit del tribunal proposa interrogar Puigdemont, Maria Luisa Lamela, Antoni Millet i Alfonso González.

D'on venim: El Tribunal de Comptes va desestimar el passat mes de desembre la petició de la defensa de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí d'aturar la causa de la responsabilitat comptable de l'1-O contra tots tres.

  • El seu advocat, Gonzalo Boye, demanava que se'ls apartés de la causa tot argumentant que tenen immunitat.

En detall: Les defenses dels acusats demanen l'arxivament o l'anul·lació del cas, ja que es qüestionen la legitimitat del procediment i dels mètodes emparats. A més addueixen indefensió. 

  • Els advocats també apunten que els fets han prescrit, ja que han passat més de 5 anys. 

A més, l'expresident Carles Puigdemont podrà declarar en aquest judici. Ho ha demanat el seu advocat i després altres defenses dels encausats. Si finalment pren la paraula ho farà per videoconferència.

  • Boye també va demanar que l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, declarés en aquest procés. El motiu és que Montoro, després d'activar controls addicionals als comptes de la Generalitat, va assegurar públicament que la Generalitat no havia destinat recursos públics al procés independentista.