Política
Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona
Foto: Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona | Europa Press
Pegasus

L'esquerra independentista demana ajuda al Constitucional per l'espionatge de l'Estat

Temps de lectura: 2 minuts
Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona
Foto: Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona | Europa Press

Organitzacions de l'esquerra independentista han demanat empara al Tribunal Constitucional per la vulneració de drets fonamentals de l'associacionisme català. Es refereixen a l'espionatge massiu d'independentistes del CNI gràcies al programa Pegasus i també a les infiltracions d'almenys tres policies nacionals en entitats com el sindicat d'habitatge i altres grups independentistes.

Què en sabem? Òmnium, Jovent Republicà (les joventuts d'ERC) i el Sindicat dels Països Catalans (SEPC) demanen ajuda al Constitucional per denunciar el "joc brut de l'Estat".

El motiu: Fan aquest pas després que l'Audiència Nacional hagi desestimat un requeriment presentat a la sala contenciosa administrativa de TC, que exigia al Ministeri d'Interior que deixés "d'interferir i atemptar contra l'activitat associativa amb l'ús de mecanismes injustificats i al marge de la legalitat com Pegasus, a través d'infiltracions policials o la captació de confidents".

Què diuen? El president d'Òmnium, Xavier Antich, assegura que:

  • “Les pràctiques del ministre de l’Interior contra el moviment independentista no poden quedar impunes, arribarem fins on calgui per desemmascarar el joc brut de l’Estat i batallarem per aconseguir una condemna”.
  • “Les organitzacions de la societat civil juguen un paper essencial en la promoció i la defensa de la pluralitat democràtica i per la defensa dels drets humans”.
  • “Som davant una campanya de la por per atemorir la militància independentista, per això, la millor resposta a la guerra bruta de l’Estat és tornar a demostrar la força del moviment independentista”.

D'on venim? Els últims mesos, el diari La Directa ha anat destapant fins a 3 casos d'agents de la Policia Nacional infiltrats en l'esquerra independentista.

  • Alguns agents van participar en l'activitat de plataformes com La Cinètika, un gimnàs ocupat a Sant Andreu.
  • També van intimar amb mitja dotzena de dones activistes del moviment anarquista, una circumstància que va provocar una denúncia per abusos sexuals continuats, integritat moral o tortura, descobriment i revelació de secrets i impediment de l'exercici dels drets civils.