Política
El president de la Generalitat al Parlament
Foto: El president de la Generalitat al Parlament | David Zorrakino / Europa Press
Educació

El Parlament impulsa un Pacte Nacional per blindar el català a l'escola

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat al Parlament
Foto: El president de la Generalitat al Parlament | David Zorrakino / Europa Press

El Parlament ha aprovat la proposta de resolució d'ERC i Junts que proposa impulsar un Pacte Nacional per blindar el català a l'escola davant dels "atacs sistèmics" de l'Estat espanyol.

Per què és important? Davant del probable escenari d'una victòria electora de la dreta amb l'extrema dreta espanyola, el Parlament ha protegit el català a les aules.

En profunditat: La proposta de resolució conjunta d'ERC i Junts sosté que "la intromissió i els atacs sistemàtics dels poders polítics i judicials" espanyols contra l'escola catalana "són una de les principals causes de desestabilització d'aquest model d'èxit, d'ampli consens al nostre país".

  • El text defensa que "és i ha de ser model d'equitat, de cohesió social, d'igualtat d'oportunitats, en la qual la llengua catalana com a llengua vehicular, comuna i compartida per tota la comunitat educativa, sigui un factor bàsic d'inclusió social i de vertebració de la societat catalana".

A més: Però la resolució va més enllà del ple que s'ha celebrat al Parlament, i alerta del "perill que pateixen, als Països Catalans, la llengua catalana i el seu ensenyament, pels atacs reiterats de la dreta i l'extrema dreta".

  • Per tot això, l'independentisme insta el Govern a impulsar un Pacte Nacional en aquests termes" i li encomana "executar les actuacions polítiques, jurídiques i econòmiques per tal de garantir-ne l'aplicació en tots els objectius".

D'altra banda: El Parlament també ha instat el Govern a fer efectiu, de manera "immediata" pel proper curs 2023-2024, l'increment de 100 milions d'euros aprovats en els pressupostos de la Generalitat per al 2023.

Categoria: Política
Etiquetes: Parlament Educació