Política
Sanitàries de l'Hospital Clínic
Foto: Sanitàries de l'Hospital Clínic | Hospital Clínic
Pandèmia

Adeu a la mascareta als centres sanitaris i farmàcies

Actualitzat: Dimarts, 4 de juliol de 2023. 14:52
Temps de lectura: 2 minuts
Sanitàries de l'Hospital Clínic
Foto: Sanitàries de l'Hospital Clínic | Hospital Clínic

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la fi de la mascareta a centres sanitaris, residències i farmàcies. A partir de l'aprovació i la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) els pròxims dies, l'ús de la mascareta deixa de ser una obligació i només serà una recomanació. 

Per què és important? Les mascaretes van ser una de les mesures estrelles per intentar frenar la pandèmia del coronavirus que va començar l'any 2020. 

  • Els tapaboques es van convertir en l'objecte més utilitzat durant anys i el seu ús ha estat obligatori en diferents espais, inclòs a l'aire lliure. 

Què en sabem? Aquest dimarts, el govern de Pedro Sánchez ha aprovat la fi de les mascaretes en els únics llocs on el seu ús encara és obligatori: centres sanitaris, residències i farmàcies. 

  • La norma entrarà en vigor quan sigui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), probablement dimecres o dijous.
  • Des d'aquest moment, la mesura de protecció més popular de la pandèmia de la covid passarà de ser obligatòria a ser recomanada.

En detall: Per tant, l'ús de la mascareta passarà a ser una recomanació a tots els espais. En qualsevol cas, encara es podria mantenir l'obligatorietat de les màscares en alguns espais sanitaris on hi hagi característiques especials i pacients immunodeprimits, com les UCI, les zones d'oncològics, quiròfans o Urgències.

Què diuen? El nou ministre de Sanitat, José Miñones, ha comparegut amb la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, per anunciar i justificar la decisió.

  • "El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries consideraven que la covid-19 ha estat controlada i encara que la malaltia segueix present, ja no suposa una situació de crisi sanitària", ha apuntat Miñones. El ministre també ha recordat que la situació és de "tendència decreixent" des del novembre del 2022 quant a morts i hospitalitzacions.

D'on venim: El passat 8 de febrer, el govern de coalició va aprovar la fi de l'obligatorietat de dur mascareta dins del transport públic

  • Espanya va ser el primer país d'Europa que va retirar l'obligatorietat de la mascareta en el transport públic. 
  • El febrer del 2022 es va retirar l'obligatorietat d'utilitzar la mascareta a l'aire lliure i mesos més tard, l'abril del 2022, va deixar de ser-ho als espais interiors.