Política
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena
Foto: El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena | Laia Solanellas / Europa Press
Europa

Elena colla Marlaska per un informe que titlla l'independentisme de terrorisme

Temps de lectura: 2 minuts
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena
Foto: El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena | Laia Solanellas / Europa Press

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha enviat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, una carta demanant-li explicacions sobre la informació que apareix a l'informe d'Europol 'Tendències i situació del terrorisme de la Unió Europea 2023' que considera "potencialment terroristes" els moviments independentistes basc i català.

Per què és important? El conseller d'Interior torna a protagonitzar un xoc amb el ministre d'Interior espanyol.

En profunditat: Ha expressat la seva "indignació" i ha indicat que el document assenyala que "combinen separatisme amb visions extremistes d'esquerra" i "missatges contra Espanya i les institucions, així com el capitalisme".

  • Elena ha reclamat conèixer l'origen d'aquest contingut i ha dit que en cas que el ministre o el ministeri en tinguessin constància serà necessària "l'assumpció de responsabilitats".

Carta d'Elena a Marlaska by Redacció Principal on Scribd

Al detall: La missiva assegura que en declaracions públiques a preguntes de l'eurodiputada republicana Diana Riba, el director executiu de l'Europol va confirmar que el contingut de l'informe és aportat pels Estats, sense que l'agència en faci una qualificació.

  • El titular d'Interior considera "d'una gravetat extrema que institucions de l'Estat assenyalin com a potencialment terroristes moviments legítims i pacífics com són el sobiranisme català i basc"

D'altra banda, ha preguntat a Marlaska si obrirà algun tipus d'investigació interna per aclarir qui va aprovar les informacions en cas que el propi ministre no en tingués coneixement.

  • "Deixar passar aquest assumpte sense cap mena d'acció suposaria un atac cap a tot un país que, de manera molt majoritària, demana des de fa anys expressar-se a les urnes per dirimir el seu futur polític", ha afirmat.