Política
Els eurodiputats de Junts Toni Comín (esquerra) i Carles Puigdemont (dreta)
Foto: Els eurodiputats de Junts Toni Comín (esquerra) i Carles Puigdemont (dreta)
Parlament Europeu

Puigdemont i Comín, a l'espera de saber si tenen immunitat per anar al pròxim ple

Temps de lectura: 2 minuts
Els eurodiputats de Junts Toni Comín (esquerra) i Carles Puigdemont (dreta)
Foto: Els eurodiputats de Junts Toni Comín (esquerra) i Carles Puigdemont (dreta)

Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont i Toni Comín, resten a l'espera de la resposta de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per saber si tenen immunitat per anar al ple d'Estrasburg que se celebrarà el dilluns 10 de juliol.

Per què és important? El president de la Generalitat i un dels consellers durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 es troben en una situació de màxim neguit. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha rebutjat aquesta setmana el seu recurs -i el de l'eurodiputada Clara Ponsatí- contra l'Eurocambra per l'aixecament de la seva immunitat, el mecanisme que els ha de protegir per dur a terme les seves tasques com a eurodiputats.

Situació actual: Els dos dirigents han traslladat una petició a Metsola per tenir la certesa de si es podien desplaçar per exercir les seves funcions d'eurodiputat.

  • Fonts parlamentàries confirmen que estan estudiant la situació, ja que la portaveu de la cambra, Delphine Colard, ha apuntat que el TGUE "no ha abordat la qüestió del desplaçament".

A fons: El TGUE va negar que l'abast de l'aixecament de la immunitat sigui ambigu, com al·legaven els eurodiputats de Junts, que recriminaven a l'Eurocambra no haver especificat si podrien anar als plens d'Estrasburg.

  • El tribunal de primera instància a la UE admet que, efectivament, l'Eurocambra va procedir a aixecar la immunitat només a efectes de la detenció i processament en un estat membre que no fos Espanya.
  • Ara bé, hi ha un segon paràgraf al Protocol que diu: "Gaudiran igualment d'immunitat quan es dirigeixin el lloc de reunió del Parlament Europeu o tornin d'aquest".
  • Els eurodiputats de Junts consideren que l'Eurocambra hauria d'haver concretat si els hi retirava la immunitat també per anar als plens. Tanmateix, el TGUE conclou que no hi ha una distinció específica per als viatges i ho engloba en el mateix tipus de protecció, que ara s'ha tornat a retirar.

D'altra banda: L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí té previst anar a Estrasburg el dilluns. En el seu cas, no es contempla la possibilitat d'una ordre europea de detenció, ja que només està acusada d'un delicte de desobediència i no s'exposa a penes de presó.