Política
Ple de la Diputació de Barcelona
Foto: Ple de la Diputació de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press
Barcelona

La presidència de la Diputació de Barcelona, pendent de l'aritmètica més ajustada

Temps de lectura: 2 minuts
Ple de la Diputació de Barcelona
Foto: Ple de la Diputació de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press

Qui presidirà i governarà la Diputació de Barcelona és una pregunta que molt probablement no es resoldrà fins a última hora, com ja vam viure amb l'alcaldia de la capital catalana.

Per què és important? Queden pocs dies pel ple de constitució de l'entitat supramunicipal, que serà aquest dijous 13 de juliol, però encara no se sap del cert qui comandarà la institució. Aquesta coordina els serveis municipals i en crea de nous entre les localitats, sent l'administració més propera a la població després dels ajuntaments.

En profunditat: El PSC, guanyador a la diputació amb 17 diputats, ha segellat un pacte amb els Comuns, que en tenen 5. Però, la majoria està marcada en 26 representants. Encara els hi queda lluny, i una majoria alternativa podria arrabassar-los el poder.

  • Junts, amb 12 diputats, va decidir no reeditar el pacte amb els socialistes i acostar posicions amb Esquerra, que en té 11. Aquesta coalició suma 23 representants, un més que PSC-Comuns. D'acord amb aquests números, el bloc independentista liderat per Junts aconseguiria la presidència en la segona volta.

Però, tot està penjant d'un fil. El diputat de Tot x Terrassa, un partit municipalista, i dos membres independents de Junts poden fer decantar la balança en qualsevol moment. És cosa de mil·límetres.

  • Ni el bloc d'esquerres constitucionalistes, ni el bloc independentista pot donar res per pressuposat, ja que totes dues bandes estan en plenes negociacions amb els terrassencs. 
  • A més, els socialistes ja han obert converses amb els dos diputats independents de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès) per seduir-los i que votin a favor d'un govern PSC-Comuns.

D'altra banda: A tot aquest enrenou d'equilibris i política tàctica s'ha de tenir en compte els quatre diputats del Partit Popular. Que a última hora podrien entregar els seus vots al PSC davant d'una eventual victòria independentista.

  • Si això passes, PSC-Comuns i PP amb 26 diputats en total, assolirien la majoria absoluta i ja no es podria bastir cap altre pacte alternatiu. Així repetint la fórmula que s'ha viscut a l'alcaldia de Barcelona.
Categoria: Política
Etiquetes: PSC Junts Barcelona