Eleccions municipals 2023
Pere Aragonès, president del Govern (a l'esquerra), i Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona (a la dreta), al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès, president del Govern (a l'esquerra), i Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona (a la dreta), al Palau de la Generalitat | EFE
Ajuntament de Barcelona

Collboni, alcalde: Comuns i PP li arrabassen Barcelona a l'independentisme

Actualitzat: Dissabte, 17 de juny de 2023. 20:02
Temps de lectura: 3 minuts
Pere Aragonès, president del Govern (a l'esquerra), i Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona (a la dreta), al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès, president del Govern (a l'esquerra), i Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona (a la dreta), al Palau de la Generalitat | EFE

Jaume Collboni, cap de llista del PSC, ha estat investit alcalde de Barcelona sota una operació de BComú i el Partit Popular per arrabassar-li l'alcaldia a Xavier Trias i Junts, guanyadors de les eleccions.

Per què és important? Just quan l'independentisme estava a punt de fer-se amb la capital catalana, els socialistes recuperen el govern municipal. Tot plegat, malgrat que la formació de la fins ara alcaldessa Ada Colau havia assegurat que no entraria en cap equació amb "la dreta espanyola".

En detall: Els vots del PSC (10), de BComú (9) i del PP (4) han permès a Jaume Collboni aplegar 23 vots i superar la majoria absoluta de 21 que necessitava per esdevenir alcalde de Barcelona.

  • Per la seva banda, Xavier Trias ha rebut el suport dels 11 regidors de Junts i dels 5 d'ERC; en total, 16 vots, una xifra que hagués estat prou per ser alcalde si el candidat socialista no l'hagués superat gràcies als de Colau i Daniel Sirera.
  • L'altre cap de llista que s'ha presentat com a candidat a l'alcaldia ha estat Gonzalo de Oro-Pulido, de Vox. Només ha rebut el seu propi vot i el de l'altre regidor del grup municipal d'extrema dreta. Ambdós han estat rebuts amb xiulets per part dels assistents al Saló de Cent

A partir d'ara: El PSC governarà en minoria, ja que la formació lila ha accedit a no entrar al govern per tal de tirar endavant l'operació. D'aquesta forma, la inestabilitat previsiblement formarà part del nou mandat en haver de necessitar constantment el suport dels altres grups.

Mentrestant: ERC i Junts havien pactat aquest mateix dissabte reeditar el pacte entre l'espai postconvergent i els republicans que ja va permetre a Xavier Trias ser alcalde l'any 2011. Les bases d'ambdós partits havien avalat l'acord entre els independentistes.

  • Finalment, s'han quedat a les portes de governar junts la capital catalana amb un gir de guió d'última hora que recorda al protagonitzat per Manuel Valls, quan va entregar els seus vots a Ada Colau per al seu segon mandat com a alcaldessa el 2019.

Tanmateix: Dues grans incoherències han quedat paleses al Saló de Cent de l'Ajuntament la tarda d'aquest dissabte 17 de juny, en un ple que ha començat uns 20 minuts tard, quan estava previst per a les 17:00.

  • Collboni, al llarg de la campanya electoral, havia assegurat que deixaria governar el guanyador de les eleccions si no era ell. Finalment i malgrat haver quedat segon als comicis, ha acceptat els vots d'altres partits per ser investit alcalde.
  • Així mateix, els Comuns havien rebutjat només dos dies abans del ple d'investidura donar suport al candidat del PSC si també rebia el del PP. "Amb ells, ni a la cantonada, és inversemblant plantejar un pacte amb la dreta espanyola", va dir Jordi Martí, número dos d'Ada Colau.