Eleccions municipals 2023
Xavier Trias, al ple d'investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona
Foto: Xavier Trias, al ple d'investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona | ACN
Ajuntament de Barcelona

El "que us bombin" de Trias i altres reaccions a l'alcaldia del PSC a Barcelona

Actualitzat: Dissabte, 17 de juny de 2023. 20:00
Temps de lectura: 8 minuts
Xavier Trias, al ple d'investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona
Foto: Xavier Trias, al ple d'investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona | ACN

La investidura de Jaume Collboni com a nou alcalde de Barcelona ha sorprès tothom, amb una plaça de Sant Jaume plena d'independentistes indignats. Aquestes són les reaccions a l'operació in extremis que ha arrabassat l'alcaldia a Xavier Trias, el candidat de Junts que havia pactat amb ERC governar la capital catalana.

Què diuen? El Saló de Cent ha acollit els discursos dels protagonistes del ple d'investidura celebrat aquest dissabte 17 de juny. Xavier Trias, Ernest Maragall, Ada Colau, Jaume Collboni Daniel Sirera... Després, el president Pere Aragonès els ha rebut al Palau de la Generalitat. Aquestes han estat totes les intervencions.

Xavier Trias (Junts): Crits d'"alcalde" l'han acompanyat fins a la tribuna d'oradors, on ha reconegut que s'havia preparat un discurs d'alcalde i que ara havia de fer un de "totalment diferent". De fet, ha estat molt dur contra els Comuns i el PSC.

  • Ha acusat els de Colau de "fer bestieses" i "ximpleries" que després "passen factura". "S'equivoquen tant que ni s'atreveixen a mirar-me a la cara. Els fa vergonya mirar-me a la cara. El temps ho demostrarà perquè ens posa a tots a lloc. Fan un mal favor a la ciutat i al país".
  • També ha expressat la seva gratitud a Ernest Maragall: "Hem estat capaços de fer un acord de govern per la ciutat. No ha estat possible, però és una gran experiència que no oblidaré mai. Li vull donar les gràcies a vostè i a ERC per la seva actitud".
  • Ha assegurat que "l'operació que s'ha produït avui no és cap casualitat, sinó que és el tercer cop que passa", recordant el fals escàndol dels comptes a Suïssa que li van fer perdre les eleccions el 2015 i l'operació amb Manuel Valls per evitar l'alcaldia d'ERC quan va guanyar el 2019.
  • A més, ha avançat, com va dir a la campanya electoral, que deixarà la política si perdia: "Me n'aniré a casa, però uns ho fan amb la consciència tranquil·la i vostès ho fan sabent que han fet coses que no ho haurien d'haver fet mai".
  • "Em diuen que no ho digui, però que us bombin a tots, no ho dic, però ho penso", ha acabat dient, cosa que contrasta amb l'inici de la seva intervenció, en què ha dit que "s'ha de saber guanyar i perdre amb elegància, i hi ha gent que no sap fer-ho".

Ernest Maragall (ERC): Indignat i enfadat, el republicà ha carregat contra la investidura de Collboni valorant-la com un "espectacle indigne" per a l'Ajuntament i com "un acord contrari a la voluntat majoritària de la ciutadania, contrari al que avui clama la ciutat".

  • La seva intervenció ha aixecat els aplaudiments de gran part del Saló de Cent quan ha enviat aquest missatge a Collboni: "El seu govern no ho tindrà fàcil, la ciutadania no perdonarà aquest espectacle i seran els que li facin l'oposició més gran".
  • També s'ha dirigit als Comuns: "Aquells que diuen ser progressistes avui ho desmenteixen en nom del poder i tornen a enviar el missatge que tot s'hi val per seguir manant, i aquesta no és una bona notícia per aquesta ciutat".
  • Per acabar, ha elogiat Trias perquè "ha assumit el risc en tant que legítim guanyador de les eleccions i ho ha fet amb una disposició plena a la negociació". "Li agraeixo haver arribat a un acord pensat només per Barcelona", ha conclòs.

Pere Aragonès: El president del Govern ha rebut al Palau de la Generalitat els caps de llista i el nou alcalde, a qui ha felicitat i li ha dirigit un contundent missatge. Aragonès ha dit que "es projecta en aquesta elecció un acord d'Estat fet a Madrid, amb suport de candidats totalment oposats", i ha afegit: "Volem que Catalunya sigui governada des de Catalunya".

Ada Colau (BComú): La ja exalcaldessa ha estat fortament escridassada en assegurar que el seu grup no ha participat de cap pacte amb el PP per investir Collboni. De fet, el nou alcalde ha hagut de demanar als assistents respecte pels torns de paraula.

  • "Hem votat Jaume Collboni sense entusiasme, com una aposta al mal menor. La confiança està sota mínims i té molta feina al davant. Pot semblar que li hem regalat els vots, però aquest seria un regal enverinat perquè anem a l'oposició i només té 10 regidors, i és absolutament impossible governar Barcelona amb només 10 regidors.
  • Colau ha dit que li sap greu per Xavier Trias "perquè no ha de ser agradable: va ser guanyador de les eleccions i es pensava que seria alcalde, però les nostres formacions tenim models de ciutat oposats. Comprendrà que teníem la responsabilitat d'evitar un govern de Junts que ja va tenir 4 anys d'experiència i que va suposar desinversió en transport públic, barra lliure al turisme i a l'especulació...".
  • A Maragall, li ha reconegut que el fracàs d'un pacte d'esquerres no és seu, sinó que ha responsabilitzat Collboni: "No s'ha fet tot prou bé i en això li dono la raó. Proposàvem un pacte d'esquerres, el senyor Maragall estava disposat a seure, però qui no hi estava era el senyor Collboni, i és un error seu".

Jaume Collboni (PSC): Ha celebrat que Barcelona té "un nou alcalde" i ha reconegut que aquest és "el repte més gran" de la seva vida, davant de la seva família.

  • Ha dit que la seva investidura és fruit d'una operació "legítima i que s'ha de respectar" i ha defensat que serà "l'alcalde de tots i totes"; una frase que també ha dit en castellà. En aquest sentit, ha anunciat que amb ell "la porta de l'alcaldia estarà sempre oberta, excepte per a l'extrema dreta: tindran un alcalde que escolta i que dialoga".
  • Ha continuat el seu llarg discurs garantint que Barcelona "avançarà", i ha defensat que aquesta "haurà de ser una ciutat més segura, ordenada i neta". A més, ha situat l'habitatge com "la gran prioritat" del seu mandat: "Barcelona serà la primera ciutat a desplegar la llei de l'habitatge del govern d'Espanya. L'habitatge és la prioritat número 1 i cal teixir aliança amb tots els sectors i administracions".
  • Li ha reconegut a Colau "una sensibilitat que mai no s'havia vist a la política" mentre han compartit govern, tot dient que ha après "molt" d'ella, i li ha agraït a Trias "la professionalitat i el discurs que ha fet en unes circumstàncies difícils a nivell personal".
  • I ha enviat un missatge a Pere Aragonès, president de la Generalitat: "Barcelona és la capital de Catalunya i exercirem aquesta capitalitat amb consciència, sent un punt de referència al món".

Daniel Sirera (PP): També al Saló de Cent, un Sirera orgullós ha defensat haver permès la investidura d'un alcalde "que no és separatista, que estima la ciutat i que s'ha compromès amb nosaltres a convertir Barcelona en la ciutat que a tots ens va meravellar".

  • "Soc aquí per complir amb la meva paraula, que no faria alcalde un separatista ni permetria que els Comuns fossin al govern municipal de la ciutat de Barcelona", ha celebrat.
  • També ha justificat haver entregat l'alcaldia de la capital catalana als socialistes, que ha reconegut que són els màxims rivals: "Ho hem fet més enllà d'interessos personals o del meu partit perquè prioritzem els interessos de Barcelona"
  • "He parlat aquests dies amb Xavier Trias i la música no m'agrada, no és el que necessita Barcelona i no és bo el seu pacte amb ERC per complir els plans de Pere Aragonès", ha afegit.

A més: El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet una piulada a Twitter dient que aquest ha estat "un nou pacte de la vergonya per evitar que l'independentisme governi la capital del nostre país, com ja van fer fa quatre anys. Una nova operació d'Estat davant la qual no podem quedar indiferents", ha publicat, demanant el vot "per Catalunya" a les eleccions del 23 de juliol.

  • Per la seva banda, l'expresident Carles Puigdemont ha repiulat un missatge a que diu "Barcelona s'està decidint a Madrid".