Eleccions municipals 2023
Ada Colau en una activitat de BComú
Foto: Ada Colau en una activitat de BComú | Lorena Sopêna / Europa Press
Eleccions municipals

Els Comuns anuncien que investiran Collboni amb el PP i renuncien al govern

Actualitzat: Dissabte, 17 de juny de 2023. 16:48
Temps de lectura: 2 minuts
Ada Colau en una activitat de BComú
Foto: Ada Colau en una activitat de BComú | Lorena Sopêna / Europa Press

BComú ha anunciat que votaran Jaume Collboni, candidat del PSC, que ja gaudeix del suport del PP. D'aquesta forma, molt previsiblement, assolirà la majoria necessària per convertir-se en alcalde de Barcelona al ple d'investidura d'aquest 17 de juny.

Per què és important? Aquesta operació, sorprenent perquè la formació d'Ada Colau va rebutjar formar-ne part, arrabassaria l'alcaldia a Xavier Trias, que era el millor posicionat per aconseguir la vara d'alcalde de la capital catalana.

En detall: En un comunicat, els Comuns han anunciat que els seus nou regidors votaran per Collboni i es quedaran a l'oposició, renunciant a entrar al govern municipal.

  • Ho fan "en coherència amb la necessitat d'evitar un govern de Junts que estengui catifes vermelles als lobbies i als sectors favorables a les polítiques de la dreta".
  • També asseguren que es tracta d'una decisió que han pres sense pactar res ni amb el PSC "ni en cap cas" amb el PP.

Previsions: D'aquesta forma, Collboni depèn de dos vots dels de Daniel Sirera per assolir la majoria absoluta al ple d'investidura d'aquest dissabte 17 de juny. Uns vots que els populars ja havien anunciat que tindria. El més previsible és que el candidat del PSC esdevingui alcalde de Barcelona.

Tanmateix: El millor posicionat fins ara era Xavier Trias, que havia pactat amb ERC que els republicans no donessin suport a cap altre candidat a canvi d'entrar al govern municipal. Així, ningú no assoliria la majoria absoluta i el candidat de Junts quedaria automàticament investit per majoria simple en haver estat el guanyador de les eleccions.