Política
Toni Comín i Carles Puigdemont
Foto: Toni Comín i Carles Puigdemont | Europa Press
Exili

Puigdemont i Comín no viatgen a Estrasburg per la resposta "ambigua" de l'Europarlament

Actualitzat: Dilluns, 10 de juliol de 2023. 10:38
Temps de lectura: 3 minuts
Toni Comín i Carles Puigdemont
Foto: Toni Comín i Carles Puigdemont | Europa Press

Carles Puigdemont i Toni Comín no viatgen a Estrasburg i no assisteixen al ple de l'Europarlament perquè no tenen la immunitat assegurada per la cambra europea i pel risc de ser detinguts. 

Per què és important? L'expresident de la Generalitat i un dels consellers durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 es troben en una situació de màxim neguit. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha rebutjat el seu recurs -i el de l'eurodiputada Clara Ponsatí- contra l'Eurocambra per l'aixecament de la seva immunitat, el mecanisme que els ha de protegir per dur a terme les seves tasques com a eurodiputats.

Què diuen? L'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha anunciat que no assistirà al ple europeu d'aquest dilluns a Estrasburg. Ho ha fet en una piulada a Twitter on denuncia "ambigüitat" per part de les institucions europees respecte al seu cas.

  • "A aquestes hores, ja hauria d’estar viatjant cap a Estrasburg per assistir al ple de l'Europarlament", comença dient Puigdemont. 
  • "Esperàvem una resposta assertiva del Parlament sobre la nostra immunitat de desplaçament, ambiguament qüestionada a la sentència del TGUE, però tot el que hem rebut és que arribat el cas “prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats a què puguin tenir dret en aquell moment”. És a dir, més ambigüitat", explica.
  • "Probablement perquè de la sentència se’n fa difícil extreure’n una decisió clara. El Parlament no garanteix, doncs, que arribat el cas no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la de l’Alguer que, a diferència d’aleshores, podria significar el trasllat del procés d’extradició a França". 
  • "Excepte que el Parlament ens comuniqui de manera clara que la immunitat de desplaçament, que mai no ens havia estat llevada —tampoc en el suplicatori—, queda garantida, el conseller Toni Comin i jo no viatjarem a Estrasburg contràriament al que era la nostra intenció i el nostre deure".
  • Puigdemont diu que seguirà demanant una "resposta clara", ja que es tracta d'una qüestió que "afecta un dret fonamental que cap Parlament del món democràtic no hauria de discutir".

Situació actual: Puigdemont i Comín resten a l'espera de la resposta de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per saber si tenen immunitat per viatjar per Europa, per exemple per anar al ple europeu que es troba a Estrasburg. 

  • Els dos dirigents havien traslladat una petició a Metsola per tenir la certesa de si es podien desplaçar per exercir les seves funcions d'eurodiputat.
  • Fonts parlamentàries van confirmar que estan estudiant la situació, ja que la portaveu de la cambra, Delphine Colard, ha apuntat que el TGUE "no ha abordat la qüestió del desplaçament".

Per acabar: L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí té previst anar a Estrasburg el dilluns. En el seu cas, no es contempla la possibilitat d'una ordre europea de detenció, ja que només està acusada d'un delicte de desobediència i no s'exposa a penes de presó.