Política
Foto: | Maria Rosa Ferre (CC)
Diputació

Aragonès lamenta que no hi hagi una majoria independentista a la Diputació de Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: | Maria Rosa Ferre (CC)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat que no s'hagi pogut construir una majoria independentista a la Diputació de Barcelona, després que s'hagi donat a conèixer l'acord entre PSC, els comuns i Tot per Terrassa per governar la institució.

Per què és important? Després de les eleccions municipals del 28-M, els resultats van deixar un escenari molt incert a la Diputació de Barcelona. L'ens supramunicipal és una institució important dins del territori, ja que compta amb un pressupost de més de 1.300 milions d'euros.

En xifres: Els socialistes van aconseguir 17 diputats. La segona força és Junts amb 12 diputats, seguida de ben a prop per ERC amb 11 representants.

  • Els comuns van obtenir 5 diputats, el PP 4, l'extrema dreta de Vox un i Tot x Terrassa, el partit de Jordi Ballart, també un.

Què ha dit? Pere Aragonès ha lamentat que la majoria independentista no hagi estat possible "per una qüestió de majories i l'important és continuar treballant perquè aquestes majories siguin més possibles que ara".

  • Ha defensat la constitució de majories independentistes en tots els òrgans que sigui possible perquè considera que és el "millor per alinear el conjunt administracions" amb els objectius del Govern.
  • Junts per Catalunya també ha expressat la seva "preocupació" perquè "el que passa a Catalunya es decideixi a 600 kilòmetres".

A la pràctica: La majoria absoluta del ple s'assoleix amb 26 vots a favor. 

  • PSC, comuns i la diputada de TxT sumen 23 vots. Junts i ERC, que no han fet públic cap acord encara, sumen també 23 diputats.
  • Així doncs, si es presenten dues candidatures, cap guanyaria per majoria absoluta en primera volta. En segona volta, si es manté l'empat, guanya la llista més votada, és a dir, el PSC.

D'on venim: Durant l'últim mandat, PSC i Junts han governat conjuntament. Un pacte molt criticat, especialment per ERC. 

Categoria: Política