Política
Xavier Trias, candidat a les eleccions municipals de Barcelona, durant un míting a Sants
Foto: Xavier Trias, candidat a les eleccions municipals de Barcelona, durant un míting a Sants | Trias per BCN
Investidura

Trias: "PSC-Comuns van evitar que fos alcalde i ara ens reclamen que els investim"

Temps de lectura: 2 minuts
Xavier Trias, candidat a les eleccions municipals de Barcelona, durant un míting a Sants
Foto: Xavier Trias, candidat a les eleccions municipals de Barcelona, durant un míting a Sants | Trias per BCN

Xavier Trias passa comptes. El cap de files de Junts per Barcelona ha apuntat les contradiccions del PSC i Comuns, que després d'evitar que hi hagués un alcalde independentista a la capital catalana ara demanen els vots d'ERC i Junts per investir Pedro Sánchez.

Per què és important? Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, necessita els vots de Junts per ser investit president, després d'evitar que el cap de files dels juntaires fos alcalde de Barcelona.

Què ha dit? Trias ha carregat contra els socialistes i els Comuns per provocar "situacions insòlites" i "contradiccions".

  • "Els mateixos que van moure cel i terra per evitar que jo fos alcalde, és a dir Comuns i socialistes pactant amb el PP, ara ens reclamen responsabilitat", ha reblat.
  • "Ens diuen que hem de votar un govern de socialistes i sumar, i son els mateixos que fa quatre dies menystenien Puigdemont, i ara com canvien les coses", ha carregat. En aquest sentit, ha elevat el to i ha afirmat que fan "el ridícul" perquè la gent "no ho entén".

D'altra banda: El líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha apuntat en la mateixa línia.

  • "Aquells mateixos grups amb que van impedir el pas a Trias i ERC, son els mateixos que demanen que s'ha de salvar l'Estat de caure en l'extrema dreta", ha argumentat.
  • "Ens diu avui perquè som imprescindibles? Com pot ser que ahir fóssim els dimonis i avui siguem els àngels salvadors?", ha carregat contra Collboni.

Context: L'independentisme té la clau de la governabilitat d'Espanya amb uns resultats molt empatats entre ERC i Junts, que han aconseguit 7 escons cadascun, EH Bildu (6) que passa per davant al PNB (5) i el BNG de Galícia amb 1 escó. En aquest sentit, l'únic partit independentista que ha quedat fora ha estat la CUP, que ha perdut els dos escons que tenia.

  • Cal recordar que tots ells han apujat el preu a canvi d'investir Sánchez, inclús alguns com Junts han reclamat un referèndum d'autodeterminació, altres com ERC han exigit el traspàs de Rodalies, millorar el finançament de Catalunya i avenços en la taula de diàleg.
  • Davant d'aquest escenari on el PSOE haurà de cedir sí o sí a les demandes de l'independentisme o fer Feijóo president, Sánchez haurà d'obrir negociacions per teixir una majoria molt diversa i, sobretot, plurinacional i d'esquerres per reeditar la presidència.