Política
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona
Eleccions Generals

La JEC decideix avui si revisa els vots nuls del 23-J, com va demanar el PSOE

Actualitzat: Dilluns, 7 d'agost de 2023. 08:00
Temps de lectura: 2 minuts
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona

La Junta Electoral Central (JEC) decideix aquest dilluns si accepta la petició del PSOE per revisar els vots nuls emesos a Madrid a les eleccions del passat 23 de juliol.

Per què és important? Els socialistes calculen que si es validessin només el 4,43% dels 30.241 vots nuls emesos, podrien 'recuperar' l'escó que va guanyar el PP amb el vot a l'estranger.

Què en sabem? La Junta Electoral Provincial (JEP) de Madrid té paralitzada l'entrega de credencials als electors per aquesta circumscripció a l'espera que la JEC es pronunciï sobre el recurs dels socialistes.

D'on venim? El PSOE va presentar primer la petició a la Junta Electoral Provincial de Madrid, però no la va admetre. 

  • Aleshores va presentar un segon escrit a la JEC en considerar que la JEP estava infringint la normativa electoral per no revisar els vots nuls.
  • Per això, demanava a la JEC que revoqués la decisió de la JEP i acceptés la revisió dels vots.

En dades: El PSOE calcula que amb 1.341 vots més, podria recuperar l'escó que va canviar de bàndol amb el vot emès des de l'estranger.

En resposta: La JEP va determinar que acceptar la petició del PSOE implicaria una "dilatació injustificable" que afectaria "de forma desmesurada" la realització de l'escrutini general.

  • A més, exposa que no considera que la revisió dels vots nuls alteri "les diferències que donen lloc al resultat final", i que la pretensió del PSOE tenia "una mínima possibilitat d'èxit si només es revisessin i validessin exclusivament els vots de la seva candidatura".

A més, va valorar que la petició no era "viable jurídicament", perquè la junta electoral "té com a funció revisar amb plenitud de competències les incidències que consten a les actes de les meses electorals", i que la jurisprudència es refereix únicament a l'"obertura dels sobres per a la verificació del contingut de les actes", el que ja s'havia fet.

Categoria: Política