Política
Hemicicle del Congrés
Foto: Hemicicle del Congrés | Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats

Com s'escull el president del Congrés i per què és clau pel futur de la investidura?

Temps de lectura: 2 minuts
Hemicicle del Congrés
Foto: Hemicicle del Congrés | Congrés dels Diputats

El pròxim 17 d'agost, a les 10 del matí, el Congrés dels diputats haurà d'escollir la composició de la seva mesa i del seu president. Aquest fet marcarà el futur dels pactes per la investidura del president espanyol.

Al detall: El procés d'elecció de la Mesa arrenca amb la formació de la coneguda com a Mesa d'Edat, presidida pel diputat de major edat i que compta com a secretaris amb els dos parlamentaris més joves.

  • D'aquesta votació es desprendrà una composició formada per un president, quatre vicepresidents i quatre secretaris. Nou membres en total que tenen una importància clau pel funcionament del Parlament i que pot facilitar les coses a Pedro Sánchez o encallar del tot el panorama polític espanyol.

Com s'escull? L'elecció del president es fa per majoria absoluta, és a dir, és necessita 176 vots a favor. En cas de no ser així, en segona votació, s'escollirà per majoria simple entre els dos candidats amb més vots: han de tenir més vots a favor que en contra.

  • Cada diputat escriu en un paper el nom del candidat o candidata al qual vol votar i l'introdueix, per ordre de crida, en una urna que es disposa en la Mesa, al costat del faristol d'oradors. Després, la Mesa d'Edat llegeix els vots un a un.
  • A continuació s'escull els altres membres de la Mesa. Primer els vicepresidents, després secretaris. El candidat que tingui més vots serà vicepresident primer, el segon ocuparà la vicepresidència segona, i així fins a quatre. D'igual manera funcionen les secretaries.

Per què és important? Si el bloc d'esquerres liderat pel PSOE no s'imposa, serà un gran revés pels plans de Pedro Sánchez, que es veuria torpedejat constantment per la dreta. La Mesa del Congrés té vital importància per aprovar lleis i proposicions dels grups i pot endarrerir o aturar iniciatives com una reforma del Codi Penal o una concessió a l'independentisme.

Situació actual: Hi ha dues formacions polítiques que tenen la paella pel mànec: Junts i Coalició Canària. Si aquests dos partits no pacten amb els socialistes i simplement s'abstenen, podrien facilitar la presidència dels populars.

  • La correlació de forces entre els blocs, si Junts s'absté, quedaria així: el PP (137) + Vox (33) + UPN (1) + Coalición Canaria (1), serien 172 vots davant dels 171 del bloc que formen el PSOE (121) + Sumar (31) + ERC (7) + Bildu (6) + PNB (5) + BNG (1).
Categoria: Política
Etiquetes: Congrés PSOE ERC Junts