Política
Francina Armengol, candidata del PSOE a presidir el Congrés (esquerra), i Cuca Gamarra, l'aposta del PP (dreta)
Foto: Francina Armengol, candidata del PSOE a presidir el Congrés (esquerra), i Cuca Gamarra, l'aposta del PP (dreta) | EFE / Principal
Congrés dels Diputats

Francina Armengol o Cuca Gamarra: PSOE i PP es disputen la presidència del Congrés

Actualitzat: Dimecres, 16 d'agost de 2023. 20:29
Temps de lectura: 3 minuts
Francina Armengol, candidata del PSOE a presidir el Congrés (esquerra), i Cuca Gamarra, l'aposta del PP (dreta)
Foto: Francina Armengol, candidata del PSOE a presidir el Congrés (esquerra), i Cuca Gamarra, l'aposta del PP (dreta) | EFE / Principal

El Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo ha proposat Cuca Gamarra com a candidata a presidenta del Congrés dels Diputats. Un nom que se suma al de Francina Armengol, l'aposta del PSOE de Pedro Sánchez de cara a la nova legislatura.

Per què és important? El bloc de la dreta i de l'esquerra es disputen la presidència de la Mesa de la cambra baixa, clau en l'aprovació de lleis i proposicions dels grups parlamentaris. Aquest dijous 17 d'agost, se celebra la votació, i ambdós arriben empatats, i amb Junts i Coalició Canària amb un paper determinant.

D'una banda: Cuca Gamarra és l'aposta de Feijóo per presidir el Congrés dels Diputats. El líder popular ha anunciat públicament el seu nom davant dels diputats del partit durant la nova legislatura, en una trobada aquest dimecres a la cambra.

  • És l'actual portaveu del grup parlamentari del PP i la secretària general del partit. D'ella, valoren l'experiència política i la seva capacitat negociadora.

D'una altra: Gamarra competirà amb Francina Armengol, a qui Pedro Sánchez, secretari general del PSOE i actual president en funcions del govern espanyol, ha expressat el seu suport en una trobada socialista també a la cambra baixa.

  • Armengol ha estat la presidenta del Govern de les Illes Balears del 2015 al 2023, durant vuit anys fins que un acord entre PP i Vox li ha donat el càrrec a la popular Marga Prohens. Sánchez ha descrit la seva aposta com una "socialista exemplar".

A més: A banda del nom de Cuca Gamarra per intentar aconseguir la presidència del Congrés, Feijóo ha anunciat que Pedro Rollán serà el nou president del Senat. En aquest cas, el PSOE no pot competir, ja que el PP ha aconseguit majoria absoluta en una renovada cambra alta.

  • Pedro Rollán és vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del partit. Serà investit també aquest dijous 17 d'agost, en la sessió constitutiva del Senat, quan se sotmeti a la votació. Els 143 senadors populars li permetran sortir escollit en primera votació.

Què esperar? El bloc progressista (PSOE i Sumar) i el conservador (PP amb l'extrema dreta de Vox) arriben empatats a la votació amb uns presumibles 171 vots a favor per a cadascun.

  • La votació anirà per la mínima i sortirà investida la candidata que aplegui una majoria simple (és a dir, més suports que vots en contra) en una segona votació. L'assoliment d'una majoria absoluta (176 vots a favor) en primera volta sembla impossible.
  • Si Junts s'absté i Coalició Canària (CC) vota a favor d'Armengol, el bloc d'esquerres sumaria 172 suports enfront dels 171 de la dreta. En cas que els de Puigdemont s'abstinguin i la diputada canària es decantés per Cuca Gamarra, el PP s'emportaria la presidència del Congrés per només un escó.
Categoria: Política
Etiquetes: Congrés PSOE PP