Política
Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats
Foto: Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats | EFE
Congrés dels Diputats

Picada d'ullet de Sánchez al català per un acord per la presidència del Congrés

Actualitzat: Dimecres, 16 d'agost de 2023. 21:09
Temps de lectura: 4 minuts
Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats
Foto: Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats | EFE

El PSOE ho aposta tot a un acord amb Junts. No té més remei, de fet. Les hores passen i, mentre Carles Puigdemont apuja el to i la pressió sobre els socialistes, aquests confien a tancar, encara que sigui in extremis, un pacte que permeti a Francina Armengol fer-se amb la presidència del Congrés dels Diputats. I l'actual president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una picada d'ullet a la llengua catalana per avançar en l'entesa.

Per què és important? Aquest és el primer escull després de les eleccions generals del 23 de juliol, en què va imposar-se el PP però amb l'aritmètica somrient al PSOE, obligat a pactar. El següent pas, seguint el calendari, és intentar la reedició d'un govern de Pedro Sánchez; en tots dos casos, necessita al partit del president de la legislatura del referèndum de l'1-O.

Què en sabem? En una compareixença aquest dimecres davant dels diputats i dels senadors del PSOE durant la nova legislatura, Pedro Sánchez, secretari general del partit i actual president espanyol en funcions, ha fet tota una declaració d'intencions, tenint en compte que es troba enmig de les negociacions amb l'independentisme per tal de presidir la cambra baixa.

  • Durant la seva intervenció, ha anunciat el seu compromís a "desplegar" durant la presidència espanyola de la UE l'ús del català i la resta de llengües cooficials a les institucions europees. Tot perquè "Espanya parla també en català, en euskera i en gallec" i el seu "deure és consolidar espais de coneixement i ús de les llengües d'Espanya".

Context: Els socialistes han anunciat aquest dimarts 15 d'agost a Francina Armengol com la seva candidata a presidir la Mesa del Congrés dels Diputats. Ella ha estat la presidenta del Govern de les Illes Balears del 2015 al 2023, durant vuit anys fins que un acord entre PP i Vox li ha donat el càrrec a la popular Marga Prohens.

  • Sánchez ha expressat públicament aquest dimecres el seu suport a Armengol. "Us demano el vostre suport perquè sigui presidenta del Congrés, i sé que el tinc", ha assegurat Sánchez, que ha descrit l'expresidenta balear com a "socialista exemplar".
  • També s'ha referit així a Patxi López i Eva Granados, que ha anunciat que repetiran com a portaveus del partit al Congrés i al Senat. A més, ha agraït a Meritxell Batet la seva tasca com a presidenta de la Mesa de la cambra baixa durant la darrera legislatura, i aquesta ha rebut l'aplaudiment socialista.

Mentrestant: En qüestió d'hores, aquest dijous a les 10 h, comença la sessió de constitució de la Mesa del Congrés, en què s'ha de votar la nova presidència. I Puigdemont ha tornat a la càrrega per augmentar la pressió als socialistes assegurant que la seva posició "no ha variat".

  • L'expresident català ha escrit una piulada a Twitter exigint "fets comprovables abans de comprometre el vot", en referència a les negociacions encara en curs.
  • "No podem avançar nacionalment a base de promeses formulades per qui sempre les incompleix i, per això calen fets comprovables abans de comprometre cap vot".

Què esperar? La Mesa quedaria amb quatre representants del PSOE i de Sumar, i quatre del PP i de l'extrema dreta de Vox. Encara queda per decidir, però, qui ha de presidir l'òrgan, si un bloc o l'altre. I malgrat que Francina Armengol sembla la millor posicionada, encara no hi ha res tancat.

  • Els diputats de la nova legislatura han de votar el nou president del Congrés, per majoria absoluta en una primera votació i, si aquesta no prospera, per majoria simple (més vots a favor que en contra) en segona volta.
  • L'esquerra i la dreta arriben empatats en nombre d'escons: 171 pel POSE, Sumar, ERC, EH Bildu, el PNB i el BNG, els mateixos pel PP, Vox i UPN. D'aquesta forma, ambdós blocs es disputen els set diputats de Junts i el de Coalició Canària (CC).