Política
La líder de Sumar, Yolanda Díaz, observa la intervenció del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu.
Foto: La líder de Sumar, Yolanda Díaz, observa la intervenció del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu. | EFE
Congrés dels Diputats

Sumar presta dos diputats a ERC perquè tingui grup propi al Congrés

Temps de lectura: 2 minuts
La líder de Sumar, Yolanda Díaz, observa la intervenció del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu.
Foto: La líder de Sumar, Yolanda Díaz, observa la intervenció del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu. | EFE

Bon gest de Sumar amb ERC. El grup parlamentari de la formació que lidera Yolanda Díaz (que a més vol abordar "sense por" una llei d'amnistia per als líders del procés) ha prestat a Esquerra Republicana dos diputats perquè pugui formar grup parlamentari propi al Congrés.

Per què és important? La representació de set diputats que han obtingut els republicans de Gabriel Rufián a les eleccions generals del 23 de juliol no els permet tenir un grup propi, cosa que comporta una disminució en el seu pressupost i del seu temps d'intervenció a la cambra baixa. Tanmateix, s'han quedat a les portes de complir un dels requisits, i ara podran complir-lo gràcies al gest dels de Yolanda Díaz.

Què en sabem? Fonts de Sumar han informat de la decisió, per la qual la coalició cedirà la seva diputada de Girona, Júlia Boada, i el de Tarragona, Félix Alonso.

  • Això permetrà sumar els seus percentatges de vot als d'ERC en aquestes províncies i complir amb un dels requisits necessaris perquè un partit pugui formar grup parlamentari propi.
  • Després de completar el tràmit, aquests dos diputats abandonaran el grup d'ERC per afegir-se al de Sumar.

Context: El Reglament estableix que un partit necessita tenir més de 15 diputats o bé un mínim de cinc escons més el 5% dels vots del conjunt d'Espanya, o el 15% en les circumscripcions on hagi concorregut.

  • ERC té set diputats, com Junts, i no compleix amb cap dels altres requisits. Ara, amb els dos diputats cedits per Sumar, supera el 15% dels vots a les circumscripcions on no ho havia aconseguit als comicis.

Mentrestant: Sumar fa un pas endavant per l'entesa amb ERC i Junts. Marta Lois, la portaveu parlamentària, ha defensat aquest dimecres la necessitat d'abordar "sense por" una "futura llei d'amnistia" com les que s'han posat en marxa amb èxit "a altres països d'Europa".

  • Sumar ha activat un grup d'una vintena de juristes que treballen en l'encaix constitucional de la llei d'amnistia, i no té problemes en apuntar que la "desjudicialització" ha de passar explícitament per aquesta fórmula.