Política
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez
Foto: La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez | EFE
Investidura

La Moncloa, sobre les condicions de Puigdemont: "Som als antípodes"

Temps de lectura: 2 minuts
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez
Foto: La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez | EFE

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha remarcat les diferències amb les condicions que ha exposat l'expresident Carles Puigdemont aquest dimarts. Rodríguez ha assegurat que són "als antípodes" de Junts, però s'han obert al diàleg dins la Constitució.

Per què és important? L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha esclarit les demandes de Junts per poder negociar, i després votar, la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Què ha dit la Moncloa? "Ens separa un món i les nostres posicions són als antípodes", ha respost la portaveu a la roda de premsa posterior del Consell de Ministres.

  • Tot i això, Rodríguez ha explicat que s'obren al diàleg: "Tenim una eina, que és el diàleg; tenim un marc, que és la Constitució; i tenim un objectiu, que és la convivència". 
  • "Ningú pot dubtar que la situació a Catalunya és infinitament millor a la de fa 5 anys", ha afegit.
  • La ministra no ha volgut parlar detalladament sobre les condicions i no s'ha mullat si l'amnistia que ha reclamat Puigdemont encaixa en la Carta Magna.
  • Rodríguez ha volgut donar un missatge clar davant les crítiques de la dreta sobre la possibilitat que Sánchez accedeixi a acceptar mesures més enllà de la Constitució: "Ningú es creu que ve el llop. Ja n'hi ha prou de ficar por als espanyols. Va ser amb el PP quan es va intentar saltar la Constitució".

Context: Aquest dimarts al matí durant una conferència des de Brussel·les, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha posat com a condició "prèvia" per començar a negociar la investidura de Pedro Sánchez la llei d'amnistia. 

  • La primera condició per negociar és el "reconeixement i el respecte" a l'independentisme. "No es pot negociar amb qui ens considera la segona amenaça més important després del gihadisme", ha reblat.
  • En segon terme ha reclamat la fi de la repressió contra els independentistes. "L'1-O no va ser un delicte", ha proclamat.
  • Després ha exigit començar a negociar que s'aprovi una llei d'amnistia i insta el govern espanyol a donar ordres a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat per treballar en aquesta línia.
  • Finalment, ha demanat la creació d'un "mecanisme de mediació i verificació" per garantir el seguiment i compliment dels acords davant la "total falta de confiança de les parts".