Política
Tribunal Suprem en l'obertura de l'any judicial
Foto: Tribunal Suprem en l'obertura de l'any judicial | EFE
Tribunals

La justícia espanyola s'alerta per les negociacions d'una "irreparable" amnistia

Temps de lectura: 1 minut
Tribunal Suprem en l'obertura de l'any judicial
Foto: Tribunal Suprem en l'obertura de l'any judicial | EFE

La justícia espanyola s'agita. El Tribunal Suprem s'ha alertat per les negociacions del govern espanyol amb l'independentisme per una amnistia. Els alts lletrats espanyols consideren que seria un "esvoranc irreparable" per l'estat de dret.

Per què és important? Les negociacions entre el govern espanyol i ERC i Junts s'han situat en una llei d'amnistia, això ha provocat l'exaltació de l'espanyolisme polític i judicial.

Què en sabem? Aquest dijous es va produir l'acte d'obertura de l'Any Judicial al Tribunal Suprem i el tema que més es va parlar va ser la idea que es pugui aprovar una amnistia que encara llimi més el prestigi de l'alt tribunal espanyol.

  • Segons fonts de El Mundo i de La Vanguardia, entre els lletrats i juristes es van mantenir converses sobre la llei exigida per ERC i Junts, a més del bloqueig que encara dura en el Consell General del Poder Judicial. Diverses veus consultades per aquests rotatius asseguren que l'amnistia "legitimaria la secessió de l'1-O" i "impediria als jutges jutjar i executar el fet jutjat".
  • "Les amnisties s'apliquen quan hi ha un tràmit d'un sistema dictatorial a un democràtic", reblen fiscals espanyols, que també afirmen que "és normalment un començar de cap i de nou dels crims amb intencionalitat política comesos en règims autoritaris".

D'altra banda: Jutges del Suprem han alertat que un cop aprovada la constitucionalitat de la llei d'amnistia els següents beneficiats de la norma serien "els etarres". "No existeix justificació ni política ni jurídica per aplicar l'amnistia a qui va agredir l'ordre constitucional", critiquen.