Política
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE
Investidura

El govern espanyol veu marge per pactar amb Puigdemont: "Prudència i paciència"

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE

"Prudència i paciència". Això diuen des de Ferraz els líders del PSOE sobre les negociacions amb Junts després de la conferència de Carles Puigdemont des de Brussel·les. De fet, veus socialistes autoritzades com Félix Bolaños, ministre de presidència, o Isabel Rodríguez, portaveu de l'executiu central, han apuntat que hi ha marge pel pacte amb els independentistes.

Per què és important? Segons fonts consultades per El Mundo, diari més de l'ala de dretes, i per El País, més d'esquerres, apunten en la mateixa direcció: creuen que les condicions de Puigdemont són una "posició de màxims" i que valoren positivament que el referèndum ja no sigui una condició sine qua non per la investidura.

  • "Parteix de posicions de màxims, és lògic" per encetar les negociacions, reblen els socialistes, que celebren que per primer cop Puigdemont "està disposat a parlar" sense posar cap línia vermella més que l'amnistia. D'altra banda assumeixen que la retòrica independentista anirà a l'alça per la proximitat de la Diada i creuen que és tan sols exaltació per marcar posicions.

Destinació, amnistia: Tant Esquerra com ara Junts han marcat com a objectiu indispensable per investir Sánchez la desjudicialització del Procés a través d'una llei d'amnistia. És per això que des de Sumar han emprès un paper molt més implicat en la negociació amb l'independentisme per així no desgastar tant el PSOE, que davant el seu electoral no entendria reunions amb Puigdemont. 

  • Els socialistes negocien i mantenen contactes amb quadres de Junts i ERC però sempre des de la discreció per no exaltar l'espanyolisme. Tot i això, ja adverteixen que estan treballant per adoptar mesures "dins del marc constitucional" per garantir "la convivència a Catalunya". El PSOE busca un mecanisme que càpiga fins de la Carta Magna i que pugui vendre com una mesura conciliadora a la vegada que satisfaci a l'independentisme.

D'altra banda: Puigdemont és coneixedor del desgast que ha patit Esquerra després de comandar els indults. És per això que els juntaires exigeixen altres condicions, a part de l'amnistia que a la pràctica és un pas més que la mesura de gràcia que ja va atorgar Sánchez. El líder de Junts ha reclamat un mediador neutral i internacional que vigili el diàleg i faci seguiment del compliment de les promeses.

  • En aquest sentit, s'ha pronunciat Jaume Asens, negociador de Sumar i exlíder de Comuns, que ha assegurat que és una figura "problemàtica" i prefereix un "facilitador neutral i amigable".