Política
Manifestació indepdentista de l'Onze de setembre
Foto: Manifestació indepdentista de l'Onze de setembre | @assemblea | Twitter
Independentisme

L'endemà de la manifestació independentista: xifres d'assistents i missatges

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació indepdentista de l'Onze de setembre
Foto: Manifestació indepdentista de l'Onze de setembre | @assemblea | Twitter

L'independentisme ha tornat a sortir al carrer un altre 11 de setembre. Barcelona s'ha emplenat un any més de persones a favor de la independència. 

Per què és important? L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha tornat a celebrar i organitzar una manifestació el dia Onze de setembre per exigir que es faci efectiva la independència de Catalunya.

En xifres: Com sol passar en aquest tipus d'esdeveniments, el ball de xifres varia depenent de qui fa el recompte d'assistents. 

  • Segons la Guàrdia Urbana, 115.000 persones van participar en la manifestació. 
  • Segons els organitzadors, més de 800.000 persones van manifestar-se pels carrers de la capital catalana. 

D'on venim: Unes xifres que superen la participació de la manifestació de l'any passat quan es van reunir 150.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 700.000 segons els organitzadors. 

  • La manifestació de l'any passat va estar marcada per l'absència d'ERC, que es va negar a participar en la protesta per les crítiques de l'ANC.

Situació actual: En canvi, aquest any, ERC i el Govern al complet han participat en la manifestació. L'executiu català, encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'han sumat en una de les columnes de la manifestació. 

En detall: L'acte es va celebrar sense incidents greus i va transcórrer tal com es tenia organitzat i planejat. A l'hora simbòlica de les 17:14 va ser l'escollida per iniciar la manifestació. Va ser en aquest moment quan les quatre columnes de manifestants van iniciar el seu recorregut des de quatre punts diferents de Barcelona. 

  • La Ciutat de la Justícia, l'Escola Proa, l'Estació de Sants i Hisenda van ser els punts d'inici escollits per cada columna, que estava batejada amb un dels noms "dels valors fonamentals que tindrà la República Catalana: llibertat, llengua, país i sobirania".

  • Les quatre columnes han seguit els seus itineraris fins a arribar a la plaça Espanya, on han confluït i on hi ha hagut el final d'acte amb els parlaments de les entitats participants.

Què diuen? Un cop tots els manifestants s'han reunit a la plaça Espanya, s'ha iniciat l'acte polític amb parlaments de l'ANC, d'Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i el Consell per la República.

  • La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha advertit que "qualsevol negociació amb Madrid ha de ser per la independència" i perquè es reconegui el resultat del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.
  • "Només és assumible una negociació" per a la governabilitat "si hi ha un reconeixement explícit de la legitimitat del referèndum de l'1-O", ha dit Feliu.
  • "No volem més intents d'encaix amb l'estat espanyol. Independència o eleccions", ha afegit.