Política
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | EFE
Investidura

ERC veu "viable" una amnistia abans de la investidura i pressiona el govern espanyol

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | EFE

Esquerra vol cobrar per avançat. Els republicans ja no es fien de la paraula del president espanyol i pressionen el govern central de coalició, ara en funcions del PSOE i Sumar, perquè treballi en una amnistia que es produeixi abans de l'eventual investidura de Pedro Sánchez. "És del tot viable", asseguren fonts d'Esquerra.

Per què és important? Si l'amnistia es tramita prèviament a la investidura, el preu dels vots a Sánchez es podrien encarir i els partits independentistes podrien reclamar més gestos per avalar el líder socialista.

Què en sabem? Fonts del partit republicà han assegurat que Esquerra Republicana "dona per descomptada" l'amnistia i que la volen abans de la investidura perquè és "del tot viable" i "no té res a veure amb terminis de tramitacions".

  • En aquest sentit, els republicans tornen a insistir que veuen la mesura com "un punt d'inici" i que només una amnistia seria "insuficient" per votar l'eventual investidura de Sánchez.

D'on venim?  La diputada d'ERC al Congrés Teresa Jordà va reclamar ahir des d'una entrevista d'RTVE un "compromís ferm, signat i amb un calendari" si no és possible aprovar una llei d'amnistia abans d'una eventual investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

  • Jordà va dir que "seria fantàstic" que hi hagués un equip negociador conjunt entre ERC i Junts per abordar la investidura i ha remarcat que els dos partits "demanen exactament el mateix".

Al detall: Òmnium Cultural ha demanat l'amnistia per 1.432 persones condemnades, jugades o investigades en el marc del referèndum del 2017. N'hi ha 113 condemnades penalment, 17 pendents de sentència, 387 amb una causa penal oberta, 880 sancionades administrativament i 35 pendents del Tribunal de Comptes.

Context: Segons l'enquesta Sigma Dos per El Mundo, la formació de Carles Puigdemont (Junts) obtindria un nou escó disparant-se per sobre d'ERC, que mantindria els set diputats que va aconseguir el passat juliol, després de perdre sis escons respecte al 2019.

  • Aquest escó l'obtindria en detriment del PSC, que baixaria de 19 diputats a 18, així forçant encara més la mètrica política en cas que es produís una repetició electoral per falta d'acord entre el govern espanyol i els independentistes.

 

Categoria: Política