Política
Líders independentistes a la sortida de la presó.
Foto: Líders independentistes a la sortida de la presó. | ACN
Tribunals

El Tribunal Suprem avala els indults a Sánchez i Cuixart

Temps de lectura: 2 minuts
Líders independentistes a la sortida de la presó.
Foto: Líders independentistes a la sortida de la presó. | ACN

El Tribunal Suprem avala els indults a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart.

En detall: La secció cinquena de l'alt tribunal ha tombat els recursos de Vox i Ciutadans contra la mesura de gràcia als líders del Procés. És per això que ni Sànchez ni Cuixart hauran de tornar a ingressar a presó.

  • Els magistrats han decidit inadmetre el recurs per falta de legitimació dels partits polítics per recórrer un indult, la mateixa raó per la qual es van refusar en primer moment.

En profunditat: La decisió de tombar el recurs de Vox ha estat presa per unanimitat i sense embuts, però la d'arxivar la de Ciutadans s'ha pres amb vots en contra perquè algun magistrat ha anunciat vot particular.

D'on venim? És el segon cop que el Suprem estudia els indults als condemnats pel referèndum d'independència del 2017. Ja el gener de 2022 la sala tercera del tribunal va decidir donar un cop de porta a les al·legacions de PP, Vox i Ciutadans a l'entendre que no estaven legitimats per recórrer'ls.

Context: Aquesta decisió era clau per no alterar les negociacions entre el govern espanyol i els independentistes. En cas de ser al contrari i acceptar els recursos, podrien haver incendiat les converses i que es trenquessin els plans de Sánchez per reeditar la presidència.

  • Cal recordar que l'executiu de Sánchez està treballant en el següent pas als indults, l'amnistia. I d'haver-se truncat els indults, s'hauria vist molt torpedejada una llei d'amnistia que ja naixeria amb els dies comptats i qüestionada pels mateixos tribunals.
Categoria: Política