Societat
Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a la sortida de la presó
Foto: Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a la sortida de la presó | EFE
Tribunals

El Suprem debat sobre els indults a Sànchez i Cuixart pels recursos de PP, Vox i Cs

Temps de lectura: 1 minut
Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a la sortida de la presó
Foto: Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a la sortida de la presó | EFE

Aquest dijous el Tribunal Suprem estudiarà els recursos presentats per PP, Vox i Ciutadans contra els indults concedits pel govern de Pedro Sánchez.

Per què és important? Aquesta valoració arriba en plena negociació entre l'independentisme i l'actual govern en funcions, format per PSOE i Sumar. Sánchez ja va fer un pas en les negociacions amb ERC i va concedir els indults als independentistes condemnats pel judici del procés. 

Situació actual: En la primera deliberació d'avui, el tribunal només se centrarà en els recursos presentats pels partits de la dreta contra l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart i l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez. 

  • El Suprem ha de valorar si els partits polítics poden impugnar els indults. En cas negatiu, el tribunal ja no estudiaria les al·legacions presentades pel bloc de la dreta. En canvi, si ho considera oportú, passaria a analitzar i respondre les al·legacions.

D'on venim: L'any 2021, el govern espanyol presidit pel socialista Pedro Sánchez va concedir els indults a tots els condemnats pel judici de l'1-O. 

  • A Cuixart i Sànchez se'ls va perdonar la condemna de nou anys de presó pel delicte de sedició.

Què pot passar? Si el Suprem acaba suspenent els indults, el jutge Manuel Marchena hauria d'estudiar la situació dels afectats, que ja no se'ls hi podria aplicar el desaparegut delicte de sedició però sí el nou delicte de desordres públics.