Política
El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras
Foto: El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras | Esquerra
Investidura

Junqueras dona per fet l'amnistia i reclama al PSOE abordar l'autodeterminació

Temps de lectura: 2 minuts
El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras
Foto: El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras | Esquerra

Esquerra vol més que una amnistia. El líder dels republicans, Oriol Junqueras, ha assegurat que el PSOE "ja s'ha compromès" a una llei d'amnistia a canvi dels suports d'ERC en la constitució de la Mesa del Congrés, és per això que reclamen més avenços per segellar un pacte d'investidura. En aquest sentit, volen abordar el dret a l'autodeterminació a la taula de diàleg.

Per què és important? Els republicans segueixen apujant el preu dels seus vots en una eventual investidura de Pedro Sánchez, secretari general del PSOE.

En profunditat: En un acte en motiu del sisè aniversari de l'escorcoll de la policia espanyola a les seus del Govern, amb detencions, Junqueras ha fixat les "prioritats" d'Esquerra per "estudiar" donar suport a una investidura de Sánchez.

  • Reclamen "continuar defensant el dret a l'autodeterminació en la taula de negociació", a més de "compromisos ferms i clars en àmbits socials i econòmics". En aquest sentit, es refereix al traspàs de Rodalies, el finançament de Catalunya i la fi del dèficit fiscal.
  • Junqueras ha insistit que l'amnistia estava acordada amb el PSOE: "Ja s'ha compromès a fer-ho a canvi de la constitució de la Mesa". Aquesta mesura seria la millor per "limitar i revertir la repressió". "No és un delicte organitzar un referèndum, no està al Codi Penal, no pot ser delicte exercir la democràcia", ha esgrimit.

D'altra banda: Ahir, en una atenció als mitjans davant del Congrés dels Diputats, el líder d'ERC va celebrar que gràcies a ERC i a l'acord signat amb el PSOE ja es pot parlar català a les institucions espanyoles.

  • En aquest sentit, Junqueras va voler reivindicar el paper de la seva formació i ha retret el cop de volant de Junts, que abans criticava els republicans per negociar amb el govern espanyol: "ERC està acostumada a treballar per aconseguir qüestions tan rellevants com aquesta, però també qüestions tan rellevants com treure els presos de la presó, reformar el Codi Penal, suprimir la sedició, reformar la malversació, i esperem que Junts, que ara es vol sumar a l'estratègia negociadora, contribueixi a aconseguir alguna cosa semblant a aquestes coses que ERC ja ha aconseguit".