Política
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr
Tribunals

El TEDH admet a tràmit els recursos dels condemnats per la sentència del procés

Temps de lectura: 2 minuts
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit els recursos presentats pel secretari general de Junts i exconseller, Jordi Turull, l'exconseller Josep Rull i l'exlíder de l'ANC, Jordi Sànchez per la condemna del procés.

Per què és important? No són els primers recursos que el TEDH admet a tràmit, però si els primers dirigits directament contra la sentència dictada pel Tribunal Suprem l'octubre de 2019 i que va imposar penes de fins a 13 anys de presó pels líders independentistes condemnats pel referèndum de l'1-O.

Què en sabem? Els recursos reclamen la violació de drets fonamentals com de manifestació, de reunió o d'opinió, reconeguts a la Carta Europea de Drets Humans.

  • A més, l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez reclama que va ser condemnat com a representant d'una entitat social, sense que pertanyés al Govern de la Generalitat.
  • Les defenses s'han mostrat en contra de la interpretació que ha fet el Suprem del delicte de sedició i malversació.

Previsió: Estrasburg dona ara al govern espanyol fins al 12 de gener perquè presenti al·legacions i respongui a una llista de fins a sis presumptes vulneracions de drets als nou líders independentistes condemnats.

  • L'admissió a tràmit s'ha fet de manera conjunta, per tant, la justícia europea revisarà alhora les penes dels nou condemnats en el seu moment pel Suprem pels delictes de sedició, malversació i desobediència.

Context: El Tribunal Suprem va condemnar Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Jordi Turull, Jordi Sánchez, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Jordi Cuixart. Tots ells van rebre penes de presó d'entre 9 i 13 anys.

  • El passat febrer, el Tribunal Suprem va revisar les nou condemnes arran de la reforma penal que va eliminar els delictes de sedició i va modificar el de malversació. La revisió es va limitar a les penes d'inhabilitació perquè les de presó ja van ser indultades pel govern espanyola el 2021.
Categoria: Política