Política
Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats | EFE
Investidura

Tots els detalls de la investidura de Feijóo: a 4 vots de ser president

Temps de lectura: 3 minuts
Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats | EFE

Aquest dimarts 26 de setembre comença la investidura d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats. El popular arriba amb els suports del seu partit i de Vox, però són insuficients per poder-se convertir en el nou president del govern espanyol.

Per què és important? Feijóo va ser el guanyador de les últimes eleccions generals espanyoles. Malgrat quedar en primera posició, l'aritmètica no permetrà que el popular sigui investit president. 

En detall: Segons l'article 99 de la Constitució espanyola, el rei ha de proposar un candidat a la presidència. En aquest cas, Felip VI ha proposat Feijóo. 

  • La llei marca que el Congrés de Diputats ha de votar a favor o en contra del candidat proposat per la investidura. 
  • El candidat ha d'aconseguir la majoria absoluta dels membres de la cambra baixa per ser investit president del govern espanyol. És a dir, 176 vots a favor de la seva candidatura.
  • Si el candidat no aconsegueix arribar a la majoria absoluta, després de 48 hores es torna a votar, però en aquest cas només necessita arribar a la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. 

En xifres: Feijóo només ha aconseguit sumar els suports del seu partit, de l'extrema dreta de Vox, d'Unión del Pueblo Navarro (UPN) i de Coalición Canària. 

  • La suma dels suports a la investidura del líder del PP se situa als 171 diputats. Per tant, li faltarien 8 vots per arribar a la majoria absoluta i 4 per aconseguir la majoria simple. 
  • La resta de partits (PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNV, BNG) ja han anunciat que votaran en contra de Feijóo, i per tant els vots de l'oposició de la investidura són 179. 

Situació actual: Durant les últimes setmanes, el PP ha buscat entre les files del PSOE possibles trànsfugues que donin suport i votin la candidatura de Feijóo. 

  • Els populars estan buscant socialistes emprenyats amb el seu líder i amb el suport a l'amnistia perquè facin de trànsfugues i el votin a ell.
  • Feijóo només necessitaria que quatre diputats del bloc progressista canviessin el seu vot per poder ser el nou president del govern espanyol. 

En detall: La investidura de Feijóo se celebrarà aquest dimarts 26 i dimecres 27 de setembre al Congrés dels Diputats de Madrid. 

  • La sessió d'investidura començarà dimarts a les 12:00 del migdia amb el discurs del candidat Alberto Núñez Feijóo, que exposarà el seu programa polític de govern sense límit de temps. 
  • Després, intervenen els líders de la resta de formacions en ordre de més gran a més petit. Per tant, el socialista Pedro Sánchez serà el primer a replicar al candidat popular. 
  • La primera votació tindrà lloc el dimecres 27 de setembre. Els diputats i diputades hauran de contestar un per un quin és el seu vot: sí, no o abstenció. 
  • Si Feijóo no aconsegueix 176 vots dels 350 diputats, se celebrarà una segona votació 48 hores després de la primera. Per tant, la segona votació se celebraria el divendres 29 de setembre. 

Previsions: Si la investidura de Feijóo fracassa, el rei té dos mesos per tornar a proposar un nou candidat. Tot apunta que Felip VI proposarà Pedro Sánchez com el nou candidat a la investidura, ja que probablement, aconsegueixi els suports necessaris per continuar sent el president del govern espanyol. 

  • Si passats els dos mesos després de la primera votació d'investidura no s'ha escollit un nou cap de l'executiu, el rei dissoldrà les corts i convocarà de nou eleccions generals.