Política
El negociador de Sumar i exlíder de Comuns, Jaume Asens
Foto: El negociador de Sumar i exlíder de Comuns, Jaume Asens | EFE
Amnistia

Asens diu que l'amnistia és "irreversible" i que l'autodeterminació "dificulta" l'acord

Temps de lectura: 2 minuts
El negociador de Sumar i exlíder de Comuns, Jaume Asens
Foto: El negociador de Sumar i exlíder de Comuns, Jaume Asens | EFE

El negociador de Sumar amb Junts, l'exlíder dels Comuns Jaume Asens, ha assegurat que l'amnistia és "irreversible", però que exigir també negociar l'autodeterminació de Catalunya "dificulta" arribar a un acord amb el PSOE.

Per què és important? Asens és la veu més autoritzada de les negociacions entre el govern espanyol i l'independentisme, en concret entre Sumar i Junts.

Què ha dit? En una entrevista aquest dilluns per la Cadena Ser, el negociador de Sumar ha alertat que posar sobre la taula un nou referèndum d'autodeterminació suposaria "cremar etapes" i posaria en perill arribar a un acord amb els socialistes, que no volien sentir-ne parlar.

  • "Ara estem negociant l'amnistia i s'ha d'anar pas a pas", ha demanat Asens, que ha assegurat que "si posem tantes reivindicacions sobre la taula, a l'altra banda es posaran nerviosos. No cal córrer més del compte". En aquest sentit, ha firmat que l'amnistia ja és una fita "irreversible".
  • Asens ha entregat total protagonisme i importància a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont perquè és qui té més pes en la negociació "de forma més clara i evident" a Junts, que és el seu principal interlocutor. És per això que també agraeix que els postconvergents s'hagin obert a negociar per primer cop amb el govern espanyol.

D'altra banda: Ha criticat el PSOE perquè, segons ell, s'ha sumat a la iniciativa de negociar l'amnistia per "oportunisme, de manera forçada, i no per convicció". "No es tracta d'aconseguir una amnistia com a moneda de canvi per una investidura, d'una mera conjuntura i un moviment tàctic, això hauria de ser un moviment de fons, per obrir un debat honest sobre el model territorial i el fons del conflicte", ha dit Asens.