Política
Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats | EFE
Investidura

Feijóo perd la primera votació de la investidura

Actualitzat: Dimecres, 27 de setembre de 2023. 13:23
Temps de lectura: 2 minuts
Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo al Congrés de Diputats | EFE

El candidat a la investidura a la presidència espanyola Alberto Núñez Feijóo no aconsegueix la majoria absoluta del Congrés i s'haurà de sotmetre a una nova votació el pròxim divendres.

Per què és important? El líder del PP, proposat pel rei Felip VI, no ha aconseguit els vots necessaris per ser investit com a nou president del govern espanyol en primera votació.

En detall: Feijóo ha rebut els vots favorables a la seva candidatura del PP, de l'extrema dreta de Vox, dels diputats d'Unión del Pueblo Navarro (UPN) i de Coalición Canària, sumant 172 vots. 

  • Feijóo ha comptat amb els vots a favor dels 137 diputats del PP, 33 l'extrema dreta i els dos diputats d'UPN i CC.
  • La majoria absoluta necessària per ser investit president espanyol en primera votació es troba als 176. Per tant, al líder popular li han faltat 4 vots per aconseguir la seva meta. 

Per altra banda, la resta de formacions polítiques han votat en contra de la investidura del gallec. PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNV i BNG han mostrat el seu rebuig a investir al popular. 

  • La suma de l'oposició de Feijóo ha estat de 178 vots, superant per dos vots la majoria absoluta. 

A més, un diputat del PSOE ha votat que sí a Feijóo per equivocació. Però ha pogut rectificar perquè s'havia pronunciat malament el seu cognom. El diputat en qüestió ha estat el socialista Herminio Rufino Sancho Íñiguez.

Previsions: Feijóo s'haurà de sotmetre a una nova votació el pròxim divendres. En aquesta ocasió, el candidat a la investidura només necessita més vots a favor que en contra per ser investit president del govern espanyol.

  • Però tot apunta que tornarà a perdre la votació, ja que cap formació canviarà d'intenció el seu vot. 
  • Divendres Feijóo rebrà més vots en contra que a favor, i per tant perdrà la investidura. 

Per acabar: Si el líder del PP no aconsegueix ser investit, el rei Felip VI haurà de proposar un altre nom per a la investidura. Tot apunta que el nou candidat serà el socialista Pedro Sánchez, que segueix negociant amb els independentistes el seu suport per tornar-lo a fer president del govern espanyol.