Política
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont | EFE
Política

El TEDH rebutja el recurs de Puigdemont sobre el seu escó d'eurodiputat

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont | EFE

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat el recurs de l'expresident Carles Puigdemont sobre el seu escó d'eurodiputat. El motiu, diu el tribunal, és que la possible vulneració dels seus drets polítics es va "reparar" quan el Tribunal Constitucional espanyol va reconèixer Puigdemont i Comín com a eurodiputats.

Per què és important? Aquesta resolució conclou un dels molts casos judicials que l'expresident de la generalitat té oberts tant als tribunals espanyols com als europeus. Per exemple, estan en joc la seva immunitat parlamentària i extradició.

Què en sabem? Aquest cas en concret es remunta a les eleccions de l'any 2019. Concretament, al moment en què la Junta Electoral Central va notificar al Parlament Europeu els eurodiputats escollits sense incloure a la llista els noms de Carles Puigdemont ni de Toni Comín que no havien jurat la Constitució a Madrid.

  • La Junta Electoral Central mai ha notificat cap nova llista on hi siguin inclosos els seus noms.
  • Com que l'Eurocambra els va reconèixer com a parlamentaris, tot i no aparèixer a la llista tramitada per la JEC, el Tribunal Constitucional espanyol va desestimar la denúncia de Puigdemont.
  • El Constitucional va negar així que s'hagués vulnerat cap dret fonamental a Puigdemont.

La situació actual: Ara, l'últim esglaó de l'escala, el TEDH, ha tornat a desestimar la causa en apuntar que Puigdemont ja ha estat reconegut com a eurodiputat.

  • D'entre les causes obertes de Puigdemont, no en té cap més de pendent al Tribunal Europeu de Drets Humans. Tot i que podria arribar-hi alguna altra més endavant.