Política
Manifestació independentista
Foto: Manifestació independentista | Oliver de Ros | Principal
Amnistia

La milionària multa del Tribunal de Comptes que l’amnistia perdonaria als líders del procés

Actualitzat: Dilluns, 2 d'octubre de 2023. 11:29
Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació independentista
Foto: Manifestació independentista | Oliver de Ros | Principal

L'amnistia que reclamen ERC i Junts podria arribar a incloure la responsabilitat comptable pel 'procés' d'uns 40 ex alts càrrecs catalans encausats en el Tribunal de Comptes, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press. Aquesta xifra podria assolir els 10 milions d'euros. 

Per què és important? Les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol passen per l'amnistia als responsables del referèndum de l'1-O i de la consulta del 9-N, indispensables per als 14 diputats d'ERC i Junts.

En resum: La hipotètica llei d'amnistia podria perdonar no només les responsabilitats penals, sinó també les civils, administratives i comptables, el que suposaria perdonar també els fets analitzats en el Tribunal de Comptes. Tot depèn de com es redacti la norma jurídica, que és la que determinaria quins fets es perdonen.

Context: La proposició de llei orgànica llançada el 2021 per ERC, Junts, PDeCat i la CUP fixava el punt de partida de l'amnistia l'1 de gener de 2013, quan va arrencar el procés que va derivar en la consulta independentista del 9 de novembre de 2014. I el text englobava "les sancions dictades o que puguin ser dictades pel Tribunal de Comptes".

  • Així mateix, la Llei d'Amnistia de 1977 inclou infraccions de tota índole, des de les penals fins a "administratives o governatives realitzades amb intencionalitat política", i fins i tot les infraccions de naturalesa laboral i sindical.

D'una banda: El procediment comptable pel 9-N està ja conclòs i amb sentència ferma, mentre que el de l'1-O espera judici, l'inici del qual està previst per al proper 17 de novembre.

  • El 2018, el Tribunal de Comptes va condemnar l'expresident Artur Mas i nou membres del seu antic Govern: Francesc Homs, Joana Ortega, Luis Beltrán, Josefina Valls, Irene Rigau, Jordi Vilajoana, Ignasi Genovés, Jaume Domingo i Teresa Prohías.
  • Els va condemnar a tornar a la Generalitat 6 milions d'euros (els 4,9 milions de condemna més un milió més per interessos meritats). Una xifra satisfeta en la seva totalitat el 2021 amb campanyes de solidaritat i, mentrestant, amb l'embargament de béns d'Artur Mas, que el tribunal va situar com a responsable que es diposités l'import.

D'altra banda: Hi ha 35 encausats del govern de Carles Puigdemont per presumpta desviació de fons públics per cobrir les despeses de l'1-O i l'acció exterior relativa al procés.

  • A ells se'ls reclama, també de forma conjunta i solidària, un màxim de 5 milions d'euros, que és la quantia més alta exigida per l'acusació, en aquest cas Societat Civil Catalana; Fiscalia en demana 3,1 milions.
  • Fins ara, l'òrgan fiscalitzador ha fixat fiances per valor de 5,4 milions d'euros que ha cobert l'Institut Català de Finances (ICF), per la qual cosa en aquest punt del procediment aquesta seria l'única quantitat a tornar en el marc d'una amnistia.

Què esperar? Sempre segons els experts consultats per Europa Press, els dubtes es concentren en els procediments purament comptables que es deriven tant del 9-N com de l'1-O. Serà allà, recalquen els experts, on el govern espanyol haurà de fer filigrana jurídica.

  • Sobre l'1-O, el Tribunal de Comptes va rebre l'encàrrec directe del Tribunal Suprem de quantificar la responsabilitat civil dels quatre condemnats per malversació: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. Per la qual cosa, d'amnistiar-se la part penal, decauria també la part civil.
  • Les fonts incideixen que caldrà parar atenció a la literalitat de la llei d'amnistia per determinar fins a quin punt els líders independentistes poden deslliurar-se de les seves responsabilitats comptables.