Política
Pedro Sánchez al Congrés de Diputats
Foto: Pedro Sánchez al Congrés de Diputats | EFE
Investidura

Pedro Sánchez, nou candidat a la investidura, encara sense data

Actualitzat: Dimarts, 3 d'octubre de 2023. 15:28
Temps de lectura: 3 minuts
Pedro Sánchez al Congrés de Diputats
Foto: Pedro Sánchez al Congrés de Diputats | EFE

El rei Felip VI ha proposat al socialista Pedro Sánchez com a nou candidat a la investidura per convertir-se en president del govern espanyol. Així ho ha anunciat Francina Armengol, presidenta del Congrés dels Diputats, després que l'hi hagi comunicat el monarca. Malgrat tot, encara no hi ha data.

Per què és important? Després de la investidura fallida del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ara és el torn de Sánchez. El socialista té la difícil missió d'obtenir els suficients suports del Congrés dels Diputats per tornar a ser investit cap de l'executiu espanyol. 

En detall: El monarca ha comunicat a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, la seva decisió d'encarregar-li a Sánchez que intenti aconseguir la confiança de la cambra per ser investit president i formar govern. Tanmateix, encara no té, oficialment ni públicament, els suports necessaris per sortir victoriós d'un debat d'investidura. 

Què diu? El candidat a revalidar la presidència del govern espanyol ha atès els mitjans per valorar la seva candidatura i les negociacions amb els seus potencials socis d'investidura.

  • Ha evitat referir-se de forma directa a l'amnistia i al referèndum que demanen ERC i Junts, encara que ha defensat ser "generós" amb Catalunya i que això respon a les seves "conviccions polítiques".
  • "Fer política implica generositat, implica compromís amb el teu país i implica lògicament lideratge", ha afirmat Sánchez en roda de premsa després de rebre l'encàrrec del Rei Felip VI d'intentar formar govern, evitant en tot moment pronunciar la paraula amnistia.

En xifres: El socialista necessitarà aconseguir una majoria absoluta al Congrés si vol ser investit en primera votació del debat d'investidura. Per tant, necessita més de 176 vots a favor de la seva candidatura. La suma del bloc progressista, amb independentistes inclosos, suma 178 vots, dos més dels necessaris per poder ser investit.

  • Sánchez compta amb els vots a favor del seu partit. De moment, i tal com han anunciat en les últimes hores, no té cap suport més confirmat. 
  • La líder de Sumar, Yolanda Díaz, sòcia clau per a la investidura de Sánchez, ha assegurat que encara no té tancat un acord amb el PSOE. 

Previsions: Encara no s'ha anunciat la data de la primera sessió d'investidura del socialista, però Armengol ha valorat que "ha de tenir prou temps per reunir-se amb les diferents formacions polítiques". En aquest sentit, ha assegurat que "quan la situació estigui prou madura, convocarem el ple de la forma més urgent possible".

Per acabar: En cas que Sánchez no revalidi la presidència abans del 27 de novembre, Espanya repetirà eleccions a inicis de l'any 2024.