Política
El president Aragonès rebent l'informe de l'Acord de Claredat
Foto: El president Aragonès rebent l'informe de l'Acord de Claredat | EFE
Generalitat

Els experts de l'Acord de Claredat recomanen a Aragonès un referèndum acordat

Temps de lectura: 2 minuts
El president Aragonès rebent l'informe de l'Acord de Claredat
Foto: El president Aragonès rebent l'informe de l'Acord de Claredat | EFE

El comitè d'experts de l'Acord de Claredat ha entregat oficialment aquest dilluns al president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'informe acadèmic sobre els mecanismes per celebrar un referèndum d'independència a Catalunya. 

Per què és important? Els experts han resolt que el millor mecanisme és un referèndum pactat amb l'Estat espanyol.

En profunditat: El comitè format per sis experts ha traslladat a Aragonès el document on es recomana al Govern sis opcions de votació i "mecanismes anàlegs" al referèndum. Dues votacions serien a Catalunya, dues a Espanya i una seria mixta.

  • L'informe destaca que un referèndum "perd força política" si és vist per una de les parts com una eina política. És a dir, recomana que s'hauria de pactar amb l'Estat espanyol, com també els efectes posteriors, un cop votat, i la seva implementació.

Què han dit? El portaveu del comitè d'experts, Marc Sanjaume, ha exposat els resultats i ha reblat que l'objectiu és obrir un "horitzó de possibilitats i no marcar un sol camí".

  • "L'objectiu és acomodar les demandes, en el si de l'Estat o fora de l'Estat", ha detallat. En aquest sentit, ha argumentat: "Tot acord ha de reconèixer que existeixen discrepàncies profundes i interessos legítims dins de la ciutadania de Catalunya i també a la resta de l'Estat".
  • Sanjaume ha posat en relleu el paper del Tribunal Constitucional, que tindria "un paper fonamental" en resoldre aquest conflicte i donar el seu beneplàcit. D'altra banda, recomanen la figura del mediador sense que aquesta sigui indispensable, ja que conclouen que massa actors pot torpedejar arribar a acords.