Política
Imatge d'arxiu d'un jutge amb toga
Foto: Imatge d'arxiu d'un jutge amb toga | EFE/Javier Etxezarreta.
Amnistia

Els jutges espanyols rebutgen l'amnistia: "Trenca les regles de la Constitució"

Temps de lectura: 1 minut
Imatge d'arxiu d'un jutge amb toga
Foto: Imatge d'arxiu d'un jutge amb toga | EFE/Javier Etxezarreta.

L'Associació Professional de la Magistratura rebutja la llei d'amnistia perquè "trenca" la separació de poders i "anul·la el poder judicial". 

Per què és important? Les negociacions entre PSOE i l'independentisme s'han concentrat en aplicar una llei d'amnistia pels encausats a causa del procés a Catalunya. 

Què en sabem? Els jutges espanyols han mostrat el seu rebuig a la futura llei d'amnistia. Segons els magistrats de l'Associació Professional de la Magistratura aquesta llei "vulnera el principi d'igualtat" perquè "exonera unes quantes de les responsabilitats penals" que ja sentenciades en els tribunals.

  •  Segons l'associació, la futura llei d'amnistia "ataca el mateix fonament de l'Estat social i democràtic de dret" i a més "trenca les regles de la Constitució del 1978". 
  • L'Associació Professional de la Magistratura ha avisat que "una llei d'amnistia, sigui quina sigui la trampa o l'encaix constitucional que es pretengui buscar no és admissible a la Constitució de 1978", que es fonamenta entre altres valors "en la llibertat, la democràcia, la igualtat i l’estat de dret".

En detall: A més, els jutges espanyols consideren que "trenca amb un principi essencial en democràcia, com és el de la separació de poders" i "vulnera el principi d'igualtat" en l'aplicació de les lleis.

  • També ha considerat que la nova norma "posa en qüestió la tasca dels jutges espanyols que van aplicar les lleis ordinàries democràticament elaborades pel poder legislatiu".