Política
Félix Bolaños (PSOE) i Oriol Junqueras (ERC) tancant l'acord d'investidura
Foto: Félix Bolaños (PSOE) i Oriol Junqueras (ERC) tancant l'acord d'investidura | @Esquerra_ERC | X
Investidura

L'acord PSOE-ERC per a la investidura: amnistia, Rodalies i finançament

Temps de lectura: 2 minuts
Félix Bolaños (PSOE) i Oriol Junqueras (ERC) tancant l'acord d'investidura
Foto: Félix Bolaños (PSOE) i Oriol Junqueras (ERC) tancant l'acord d'investidura | @Esquerra_ERC | X

PSOE i ERC han arribat a un acord perquè els republicans donin suport a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez. Els eixos principals del document són l'amnistia, Rodalies i finançament. 

Per què és important? Sánchez ha aconseguit el suport d'ERC després de setmanes de negociació per sumar els 7 vots dels diputats republicans en la seva investidura. 

Què en sabem? L'acord s'ha tancat aquest dijous 2 de novembre i l'han escenificat el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

  • Més tard, els dos representants han comparegut, per separat, en roda de premsa per explicar tots els detalls de l'acord firmat pels dos partits. 

Amnistia i Taula de Diàleg: Els republicans han obtingut el compromís del PSOE per "culminar la desjudicialització a través de la llei d'amnistia" i "ratificar i impulsar el diàleg institucional entre governs sobre el futur polític de Catalunya" a través de la "Taula de Diàleg, Negociació i Acord".

Rodalies: En el document firmat, les dues formacions reconeixen la "necessitat de culminar" la transferència integral del servei ferroviari de proximitat que va començar el 2009 i es comprometen a fer-ho en aquesta legislatura.

  • També s'ha acordat la creació de l'empresa mercantil Rodalies de Catalunya, amb la participació majoritària de la Generalitat de Catalunya.
  • La direcció d'aquesta empresa es farà a través d'un consell d'administració de la Generalitat i l'Estat, tot i que el Govern podrà nomenar també el seu president, que tindrà un vot de qualitat.
  • El Ministeri de Transports cedirà a la Generalitat la titularitat de la infraestructura ferroviària que queda fora de la Xarxa Ferroviària d'Interès General i en la qual els serveis prestats siguin de la forma exclusiva titularitat del Govern. Entre aquest hi ha, com a mínim, la línia del Maresme de l'R1, la línia Papiol - l'Hospitalet - Vic - Puigcerdà de l'R3 i la línia Sant Vicenç de Calders de la Línia R2.

Finançament: A més s'han acordat diferents mesures econòmiques, com l'assumpció per part de l'Estat de 15.000 milions del deute de la Generalitat amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).