Política
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE
Catalunya

Sánchez defensa ara el mediador internacional pactat amb Junts

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE

Sánchez torna a canviar d'opinió públicament. El president del govern espanyol ha defensat ara el mediador internacional pactat amb Junts per verificar els acords i el diàleg entre els dos partits.

Per què és important? Sánchez fins ara havia declinat usar una figura internacional perquè mediés entre el govern espanyol i els independentistes en considerar que se'ls posava en el mateix nivell polític.

Què ha dit? En una conversa informal amb periodistes que l'acompanyaven al viatge a Israel i Palestina, el secretari general socialista ha reivindicat que la verificació entre partits polítics que "parteixen de posicions tan allunyades, pot ajudar". D'aquesta manera ho recullen tots els mitjans de comunicació que han acompanyat a Sánchez en la seva visita al Pròxim Orient.

En detall: En el pacte entre socialistes i postconvergents s'ha acordat un "mecanisme de verificació i seguiment" que sigui de caràcter "internacional" que inclourà el diàleg i negociació entre Junts i PSOE. Aquesta taula de diàleg es reunirà aquest mes on les dues parts proposaran les seves solucions al conflicte: en el cas dels socialistes una millora de l'Estatut d'Autonomia i en el cas de Junts un referèndum d'independència.

D'altra banda: La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha explicat que un referèndum d'autodeterminació i la recaptació total dels impostos a la comunitat seran els primers requisits que posin sobre la taula.

  • "El més important és que hi hagi resultats i les coses passin. Si nosaltres hem fet aquest pas és precisament perquè les coses han de canviar molt", ha dit en al·lusió al pacte d'investidura.
  • Nogueras ha descartat concretar si formarà part d'aquest espai de negociació amb els socialistes i quan començarà a donar resultats.
    "Ahir la negociació va continuar, avui la negociació continua i demà la negociació continuarà", ha assenyalat en una altra entrevista, aquesta a Rac1.