Política
Tribunals

Sumar es querella contra el CGPJ per posicionar-se contra l'amnistia

Temps de lectura: 1 minut

El partit de Yolanda Díaz presenta aquestdivendres una querella contra el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, i contra nou vocals de l'òrgan.

Per què és important? La formació política pren aquesta decisió després que el consell s'hagi posicionat en contra de l'amnistia als encausats del procés indepdentista. 

Què en sabem? Sumar presentarà una querella davant del Tribunal Constitucional ja que considera que el president del CGPJ i nou vocals podrien haver comès un delicte de prevericació. 

  • Segons la formació, el delicte estaria en el fet que el consell hauria convocat un ple extraordinari del quan en va sortir una declaració institucional criticant la llei de l'amnistia.
  • A més, el partit recorda que en el moment en que es van posicionar encara no s'havia registrat ni fet pública cap proposta de llei. 

D'on venim: El CGPJ va mostrat-se en contra de l'amnistua el passat 6 de novembre.

  • Els membres del consell van mostrar la seva "preocupació i desolacióintenta" per la "degradació" o "abolició" del que suposaria aplicar la llei de l'amnistia per l'estat de dret a Espanya. 

A més: Davant d'aquesta querella, el PSOE ha preferit mantenir distàncies. 

  • "És una decisió que ha pres una força política amb la qual compartim govern de coalició, però és una decisió d'un partit que no és el PSOE", ha dit el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños.
  • Bolaños ha apostat pel "diàleg" com a via per renovar el consell i retornar-li "el prestigi" després de cinc anys de mandat caducat.