Política
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián
Foto: Pedro Sánchez i Gabriel Rufián | EFE
Congrés

ERC torna a donar la mà al PSOE i posa en perill l'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián
Foto: Pedro Sánchez i Gabriel Rufián | EFE

ERC es creu cada vegada més el relat del PSOE. Els republicans han confirmat que votaran a favor dels tres reials decrets del govern espanyol tot i que poden perjudicar a l'amnistia. 

Per què és important? L'executiu de Pedro Sánchez portarà al Congrés de Diputats tres paquets legislatius. La seva aprovació dependrà del "sí" dels partits independentistes. 

En detall: El govern espanyol vol tirar endavant les propostes per rebre 10.000 milions d'euros dels fons europeus, mesures urgents per la conciliació i un altre paquet anticrisi. 

Situació actual: ERC seguirà la tònica habitual i votarà a favor de la proposta de l'executiu espanyol. Amb aquest vot afirmatiu es podrien tirar pedres a la mateixa teulada, ja que podrien posar en perill l'amnistia que tant han perseguit durant els últims anys. 

  • Junts, que de moment manté el seu "no" a la votació dels reials decrets, assegura que un dels paquets legislatius conté un article que pot posar en perill la llei d'amnistia. 
  • Segons la formació independentista aquest article "suposa donar instruments a la cúpula judicial per dilatar l'aplicació (de la llei d'amnistia)". 

Què diuen? Segons ERC, l'article assenyalat pels seus antics socis de govern no posa en perill l'aplicació de la llei d'amnistia i s'escuden dient que l'article en qüestió només "dona resposta a una recomanació de la Unió Europea". 

  • Els republicans aprovaran les propostes de Sánchez tot i els avisos de Junts i els mesos de negociacions per aconseguir tirar endavant la llei d'amnistia. 
  • Segons ERC, el reial decret que podria afectar l'amnistia no fa que els jutges puguin endarrerir-ne l'aplicació, sinó que només "dona seguretat jurídica a les persones que entren en un procés judicial". 

Per acabar: Els republicans continuen mantenint que la seva estratègia política és seguir negociant amb l'Estat i el govern espanyol.