Política
Senat
Foto: Senat | @Senadoesp | X
Congrés

Junts manté el "no" als decrets d'un Pedro Sánchez sense majoria

Temps de lectura: 2 minuts
Senat
Foto: Senat | @Senadoesp | X

Comença la sessió per votar els decrets del govern espanyol sense que Pedro Sánchez s'hagi assegurat una majoria àmplia per aprovar-los. 

Per què és important? El PSOE i Sumar necessiten el suport de Junts per a la votació de demà dels tres decrets llei que ha presentat recentment. De moment, la formació independentista manté el "no" i exigeix que s'apliquin les seves peticions. 

Què en sabem? Aquest dimecres comença al Senat, ja que el Congrés es troba en obres, la primera votació important d'aquesta legislatura. L'executiu de Sánchez vol aprovar tres paquets legislatius i, com ja era de preveure, no ha aconseguit els vots necessaris per tirar-los endavant. 

  • La sessió ha començat aquest dimecres i les votacions es faran l'endemà, dijous 11 de gener. Sánchez té menys de 24 hores per seguir negociant amb Junts, per convèncer que voti a favor dels decrets. 

Què diuen? Des de Junts, que ja fa dies que van anunciar la seva negativa a donar suport als decrets, mantenen el "no" llevat que s'acceptin les seves peticions i s'apliquin els canvis que demanen. 

  • Des de la formació independentista asseguren que les negociacions continuen obertes. El seu objectiu és que l'executiu espanyol presenti una nova proposta dels tres decrets amb les demandes de Junts. 

Què demanen? Una de les principals peticions del partit de Carles Puigdemont és que es modifiqui un article per poder sancionar aquelles grans empreses que no fixin el seu domicili on es trobi el centre de la seva administració i direcció. 

  • Una altra de les màximes peticions de Junts és modificar un article que, segons la formació, posa en perill l'aplicació de la llei d'amnistia. 
  • Segons Junts, aquest article en qüestió "suposa donar instruments a la cúpula judicial per dilatar l'aplicació de la llei d'amnistia". 

Situació actual: El president espanyol sí que comptarà amb els vots a favor d'ERC i PNB. I de moment té els "no" de Podemos, PP i Junts. Evidentment, Vox ja va anunciar que votaria en contra dels decrets.