Política
Laura Vilagrà, Consellera de la Presidència
Foto: Laura Vilagrà, Consellera de la Presidència | Twitter / @LauraVilagra
Decrets Llei

El Govern menysprea l'acord en immigració entre Junts i el PSOE: "No hi ha pacte"

Temps de lectura: 2 minuts
Laura Vilagrà, Consellera de la Presidència
Foto: Laura Vilagrà, Consellera de la Presidència | Twitter / @LauraVilagra

No hi ha res pactat en matèria d'immigració. Això ha dit ara la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una entrevista a RAC1. 

Per què és important? L'acord sobre les competències en immigració entre PSOE i Junts després de la votació al Congrés ha generat un gran enrenou arreu d'Espanya. Ara Sánchez permetrà a Catalunya oposar-se a rebre immigrants il·legals que hagin entrat de manera irregular al país i reallotjar-los en altres comunitats. 

  • "Tenim la taxa d'immigració més alta de tota la Península, el 16,2%, més de dos punts per sobre de la de Madrid, i no tenim competències ni recursos per gestionar-la", va dir l'expresident Puigdemont el passat novembre durant una conferència a Brussel·les.

Què diu? Laura Vilagrà ha afirmat aquest matí que "no hi ha res pactat: ni un traspàs, perquè òbviament no ho pot ser, ni tampoc res sobre la delegació de competències en immigració". 

  • El ministre Félix Bolaños i la consellera es van trucar aquest dijous a la nit per parlar de l'acord. Després de la conversa, Vilagrà veu clar que aquest pacte no es traduirà, almenys de forma imminent. "El ministre Bolaños m'ha confirmat que no hi ha res pactat en immigració", ha dit. 
  • "El pacte, que és molt difús, només diu que s'impulsarà una llei orgànica que dirà quina delegació de competències hi pot haver. I nosaltres sabem molt bé com acaben les coses quan el PSOE fa servir un verb tan inconcret com impulsar", recorda Vilagrà. 
  • La consellera diu que les paraules que fa servir Junts quan parlen de "traspàs integral" estan lluny de la realitat:  "L'article 150.2 de la Constitució diu que la competència d'immigració és exclusiva de l'Estat. Per tant, ni pot ser traspàs ni pot ser integral. Això ho sap qualsevol jurista". 

Per acabar: El secretari general de Junts, Jordi Turull, va explicar en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dijous que aspira que Catalunya també pugui decidir sobre l'expulsió d'immigrants en situació irregular que siguin multireincidents. 

  • Laura Vilagrà també ha afirmat que veu perillós vincular "multireincidència amb immigració". 
  • Per la seva part, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha respost a Vilagrà: "No sorprèn que el govern miri de menystenir la delegació integral de competències en immigració. ERC ja hi va votar en contra al Debat de Política General. Renunciar a les competències en immigració és renunciar a governar."