Política
Alba Vergés
Foto: Alba Vergés | Twitter / @albaverges
Covid-19

Vergés es defensa al jutjat per impedir la vacunació de policies i guàrdies civils

Temps de lectura: 2 minuts
Alba Vergés
Foto: Alba Vergés | Twitter / @albaverges

L'exconsellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut aquest divendres al jutjat a Barcelona després de negar-se a vacunar contra la Covid-19 als agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil al mateix temps que els Mossos d’Esquadra i agents de la Policia Local a principis de l'any 2021. 

Per què és important? La causa es va obrir arran d’una querella de sindicats policials espanyols, que denuncien que la conselleria va endarrerir les vacunes contra la Covid-19 premeditadament a la Guàrdia Civil i Policia Nacional. 

En detall: L'exconsellera es defensa dient que "les acusacions no tenen base ni fonament”, i que la campanya de vacunació del Govern es va aplicar seguint els criteris tècnics fixats en cada moment i amb l'objectiu final de vacunar a tota la població prioritzant la més vulnerable". 

  • Per a Vergés, la vacunació es va dur a terme amb criteris "únicament sanitaris, sense excepcions". 
  • De fet, ERC veu "persecució política" per part dels sindicats espanyols i l'exconsellera ha lamentat que es facin aquestes acusacions "molt greus".
  • El jutge implica a Vergés en les decisions sobre el calendari de vacunació, arran d'uns Whatsapps que va aportar l'exconseller Argimon davant els jutjats en què la consellera donava instruccions per aturar la vacunació a policies nacionals i guàrdies civils: "La consellera em demana parar Guàrdia Civil i Policia Nacional, no podem argumentar-ho".
  • Vergés, després de ser preguntada pels Whatsapps, insisteix que aquests criteris tenien l'objectiu de protegir al conjunt de la població però començant per les persones més vulnerables. 

D'on venim? Segons detalla aquest Whatsapp aportat per la defensa d'Argimon, Vergés va donar instruccions al març del 2021 als responsables de Salut Pública, per aturar la vacunació contra la Covid a policies nacionals i guàrdies civils.

  • Segons el jutge, aquest missatge, del 24 de març del 2021, suposa una prova "inequívoca" que evidencia la "directa participació" de Vergés en la decisió de suspendre aquell dia la vacunació "ja programada" per als agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya.
  • Segons el jutge, la Generalitat va iniciar la vacunació dels agents dels cossos de seguretat el 12 de febrer del 2021 i que fins al 24 de març s'havien subministrat dosis al 77% d'agents dels Mossos d'Esquadra, al 68 % de policies locals, al 69% dels Bombers de la Generalitat, al 77% de la Guàrdia Urbana de Barcelona, ​​al 66% dels Bombers de Barcelona i només a un 3,6% de policies nacionals ia un 2,8% de guàrdies civils.