Política
Consell europeu
Foto: Consell europeu | Ministeri d'Assumptes Exteriors
Llengua

El govern espanyol torna a promete sobre mullat: la UE congela l'oficialitat del català

Temps de lectura: 2 minuts
Consell europeu
Foto: Consell europeu | Ministeri d'Assumptes Exteriors

L'oficialitat del català a la Unió Europea s'ha guardat al calaix. En el pròxim Consell d'Assumptes Generals de la UE del 29 de gener no es debatrà sobre el reconeixement del català, el gallec i l'euskera a les institucions europees, segons avança el diari ARA. 

Per què és important? L'oficialitat del català a la Unió Europea era una de les condicions que Junts va posar a Pedro Sánchez a canvi dels seus suports a la investidura. 

En detall: L'oficialitat del català es porta discutint des del Consell de la UE celebrat el passat 19 de setembre.

  • Espanya va prometre que entregaria els informes necessaris als estats membres. De moment, però, no els han rebut i els socis europeus han reiterat que necessiten "més informació". 
  • Els Vint-i-set demanen una "proposta acompanyada d'una anàlisi sobre el seu potencial impacte administratiu, jurídic i financer". 
  • Per aquest motiu, "l'expedient es mantindrà en un nivell de discussió tècnica" i no es negociarà en les pròximes trobades. 

D'on venim? La Generalitat i el govern espanyol van assegurar que, tot i que Bèlgica substituïa l’estat espanyol al capdavant de la presidència rotatòria de la Unió Europea, res no canviaria en referència a l’oficialitat del català. 

  • El secretari d’Estat per a la Unió Europea del govern espanyol, Pascual Navarro, va afirmar que la presidència "prenia nota" de les intervencions i va confirmar que el tema continuaria debatent-se "fins a la seva aprovació definitiva".
  • Fa un mes, però, Carles Puigdemont ja va acusar al Govern de mentir sobre l'oficialitat del català a la UE: "Se'ns va dir que seria possible". 
  • Així doncs, el compromís que va mostrar el govern espanyol ha quedat enterrat perquè es preveu que les informacions necessàries tardaran temps a publicar-se. 
Categoria: Política