Política
Edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Edifici del Tribunal Constitucional | Flickr
Amnistia

El TC estudiarà la reforma del Senat amb la que el PP pretén endarrerir l'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
Edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Edifici del Tribunal Constitucional | Flickr

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimarts el recurs presentat pel PSOE contra la reforma del Reglament del Senat amb la qual el PP pretén endarrerir la tramitació de la llei d'amnistia.

Per què és important? La majoria absoluta del PP al Senat va aprovar, el passat novembre, modificar l'article 133 del Reglament, atorgant a la Cambra Alta la possibilitat d'escollir quan s'aplica la via d'urgència de les proposicions llei. Així, el PP s'assegurava la possibilitat d'endarrerir la llei d'amnistia un cop passi del Congrés al Senat. 

En detall: Avui, dimarts 16 de gener, el TC ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat del PSOE i, per tant, estudiarà els arguments de la formació. 

  • Per al PSOE, la reforma del PP és totalment "inconstitucional" i assegura que "vulnera les competències del Congrés".
  • Així doncs, expliquen que la reforma vulnera el contingut a l'article 90.2 de la Constitució. 
  • A més, l'aprovació de la reforma no va estar precedida dels "tràmits essencials previstos al Reglament del Senat".

Què diuen? El PP, per la seva part, explica que es va aprovar la reforma per a la "millora de la qualitat democràtica" tramitada d'acord amb el criteri dels serveis jurídics de la Cambra. 

  • El PSOE, però, assegura que la jurisprudència del Tribunal Constitucional ha considerat reiteradament que l'article 90.3 no només és aplicable als projectes de llei, que emanen del Govern, sinó també a les proposicions de llei, com és el cas de l'amnistia, que emanen de les Corts.

Per acabar: La llei d'amnistia es troba en plena fase de tramitació al Congrés. PSOE, ERC i Junts estan ultimant avui els acords sobre les esmenes que es registraran a la llei d'amnistia.