Política
Una manifestació de Tsumani Democràtic
Foto: Una manifestació de Tsumani Democràtic | X / @tsunami_dem

Junts esmena la llei d'amnistia sense pactes previs amb el PSOE

Temps de lectura: 2 minuts
Una manifestació de Tsumani Democràtic
Foto: Una manifestació de Tsumani Democràtic | X / @tsunami_dem

Aquest dimarts a les 18:00 s'ha tancat el termini per registrar esmenes parcials a la llei d'amnistia i es va coneixent el contingut dels canvis que plantegen el PSOE i els seus socis de govern.

Per què és important? Aquesta norma va permetre la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. 

Què en sabem? 

  • Junts ha presentat dotze esmenes en solitari i ERC quatre. 
  • El PSOE ha presentat vuit esmenes pactades amb Sumar, ERC, Bildu i el BNG, però sense Junts.

En detall. 

Junts per Catalunya i ERC han proposat un seguit d'esmenes parcials a la llei d'amnistia per garantir que la norma abarqui tots els presumptes delictes terroristes dels que l'independentisme està acusat i s'hi incorporin, així, tots els delictes de terrorisme, jutjats i per jutjar. 

  • Això inclouria els 12 membres dels CDR i els 10 encausats pels aldarulls presumptament promoguts per Tsunami Democràtic.

El partit de Carles Puigdemont també demana:

  • Avançar dos mesos l'aplicació de la llei d'amnistia —fins a l'1 de novembre del 2011— per blindar també els inicis del 'procés'.
  • Protegir tots aquells damnificats per "operacions policials artificioses i/o prospectives orientades a la criminalització de càrrecs públics i/o el seu entorn, sempre que no hagin comportat efectivament un increment patrimonial d’origen il·lícit", en clara referència a les operacions de la denominada policia patriòtica en el marc de l'Operació Catalunya.

Els socialistes han mantingut en les seves esmenes la negativa a un major blindatge a Tsunami i CDR.

Previsió. El Congrés té previst reprendre aquesta setmana la tramitació de la proposició de llei d'amnistia, que es debatrà en ponència aquest mateix dijous per, posteriorment, elevar-la a la Comissió de Justícia. 

Categoria: Política
Etiqueta: Amnistia