Política
José Luis Escrivá
Foto: José Luis Escrivá | Flickr
Administració pública

Descontrol al govern de Sánchez: destapen ara 300.000 funcionaris ocults

Temps de lectura: 3 minuts
José Luis Escrivá
Foto: José Luis Escrivá | Flickr

El Govern espanyol ha reconegut que no comptabilitzava fins ara de manera correcta el nombre de treballadors públics que hi ha a Espanya. 

Per què és important? El nou ministre de Funció Pública, José Luis Escrivá, ha revelat finalment la xifra real de treballadors públics: hi ha gairebé 300.000 funcionaris més dels que s'estimava, xifra que marca un rècord històric.  

En xifres: Segons el nou informe estadístic del departament de Funció Pública, el nombre de funcionaris es va situar el primer semestre del 2023, fins al mes de juliol, en 2.967.578, la xifra més alta de tota la sèrie històrica. 

  • "Entre juliol del 2022 i gener del 2023 el sector públic de les CCAA presenta un increment que s'explica fonamentalment pel canvi metodològic introduït", explica el departament que ara dirigeix ​​José Luis Escrivá. 
  • L'actualització inclou per primera vegada treballadors amb contractes de menys de sis mesos i el personal en formació. 
  • Per això, es mostra un increment de 224.000 treballadors públics a conseqüència de la incorporació del personal laboral temporal amb contractes de durada inferior a sis mesos, i un augment de 70.000 efectius corresponents al personal en formació o en pràctiques. Tot això, en tan sols un any. 
  • En els darrers cinc anys, és a dir, durant les legislatures de Pedro Sánchez, el sector públic ha engreixat en 406.000 nous empleats públics, unes xifres que no es veien des de les darreres dècades del segle passat. 
  • I a tot això, se li han de sumar les grans Ofertes de Treball Públic (OEP) que ha aprovat el govern de Pedro Sánchez i de les quals tant presumeix. 

A la pràctica: Aquestes noves dades tenen també les seves conseqüències: signifiquen un cost cada cop més elevat pels diferents governs i organismes públics a pagar els sous dels seus funcionaris. 

  • El nostre país supera la despesa mitjana de l'OCDE. Espanya destina el 12%, uns 155.000 milions d'euros, mentrestant, la mitjana de l'OCDE gasta el 9,3% en el pagament als funcionaris. 
  • Ara mateix, unos 19,3 milions d'espanyols entre funcionaris, pensionistes, aturats i perceptors d'ajudes, prestacions i subsidis, depenen directament del que cobrin de l'Estat.
  • Per la seva banda, els espanyols treballant en el sector privat amb prou feines superen els 14,3 milions, una diferència de 5 milions de persones. 

Què diuen? Amb totes aquestes, els sindicats asseguren que les Ofertes de Treball Públic continuen sent "insuficients". 

  • "A l'Administració estatal, per exemple, s'han perdut 39.000 llocs de treball si es compara amb el 2013. Les plantilles estan molt envellides, i a curt i mitjà termini ens trobarem amb un greu problema", sostenen a la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF).