Política
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr

El Parlament Europeu demanarà explicacions al govern espanyol per l'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr

El Parlament Europeu ha decidit demanar explicacions al Govern d'Espanya per la llei d'amnistia.

Per què és important? A la Comissió de Peticions d'aquest dimarts s'han debatut vuit peticions de ciutadans que denuncien davant del Parlament Europeu que l'amnistia és un atac a l'estat de dret d'Espanya i de la UE. 

En detall: Com a resultat, la comissió parlamentària ha acordat demanar al Govern de Pedro Sánchez i a la Comissió Europea que els mantingui informats sobre l'evolució de la llei i ha encarregat les opinions a la comissió de llibertats civils i a la d'assumptes econòmics de l'Eurocàmera. 

  • En nom del Partit Popular Europeu, l'eurodiputada Rosa Estaràs, ha denunciat que “l'amnistia conculca tots els principis que suposa la democràcia i és contrària a la carta de drets fonamentals de la Unió i, per tant, és absolutament necessària la intervenció de la Unió Europea per defensar els nostres valors de democràcia, igualtat, justícia i Estat de dret. Està en joc el futur d'Europa”.
  • L'eurodiputada ha lamentat que l'amnistia esborrarà "tants delictes com demani el pròfug de la justícia Carles Puigdemont": "No es pot mercadejar amb lʻEstat de dret i posar-lo al servei de lʻinterès personal.
  • Per la seva part, l'eurodiputat Javier Zarzalejos ha retret a Sánchez que "la seva amnistia és l'única que s'ha donat a canvi de 7 vots per a una investidura", en referència a altres amnisties aprovades a altres països de la UE. 
  • També hi ha participat l'expresidenta d'UPyD, Rosa Díez, que ha denunciat que la llei "és inconstitucional i profundament injusta, perquè estableix diferències entre delinqüents i ciutadans". 

Què esperar? La Comissió Europea ha assegurat que es pren molt seriosament aquest tema i ho està seguint de prop des del principi, seguint el procés legislatiu.

  • Determinaran si la llei compleix la legislació de la UE i els seus valors fonamentals, a més de les disposicions sobre terrorisme, corrupció i protecció dels drets financers de la UE.