Política
Félix Bolaños
Foto: Félix Bolaños | Flickr
Amnistia

El govern espanyol es justifica pel pacte amb Junts i el PP diu que empara terroristes

Temps de lectura: 2 minuts
Félix Bolaños
Foto: Félix Bolaños | Flickr

El ministre de Presidència, Justícia i Relacions Socials, Félix Bolaños, ha rebutjat que el Govern espanyol hagi travessat una línia vermella amb els canvis introduïts als casos de terrorisme a la Llei d'Amnistia. 

Per què és important? Aquest dimarts, el PSOE ha pactat amb Junts i ERC que els actes tipificats de terrorisme quedaran fora de l'amnistia només "si han causat violacions greus de drets humans", és a dir, mort o tortura.

  • Amb aquesta esmena quedarien amnistiades les persones assenyalades en els procediments judicials relatius als CDR i a Tsunami Democràtic, on s'assenyalava a l'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, entre d'altres 10 encausats. 

Què diu el Govern espanyol? Després de l'enrenou que ha creat la notícia, Félix Bolaños ha recordat que amb aquesta esmena el terrorisme quedarà fora de la llei sempre i que "hagi causat violacions greus de drets humans, en particular, les previstes als articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans”.

  • En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres el govern espanyol ha estat qüestionat pel canvi que ha pres, quan ja feia temps que sostenien que deixar fora de l'amnistia els delictes de terrorisme era una línia vermella que no passarien.
  • Bolaños s'ha excusat dient que el límit, tanmateix, no s'ha traspassat perquè el terrorisme continua exceptuant quan hi hagi "una violació greu de drets humans". "Aquesta era la nostra línia vermella i així s'ha pactat avui a la Comissió de Justícia" del Congrés dels Diputats, ha defensat.
  • A més, ha assenyalat que l'únic que s'ha fet és "millorar l'article, garantir-ne la seguretat jurídica i adaptar-lo als millors estàndards europeus".
  • Ara desapareix l'excepció dels delictes de terrorisme "quan hi hagi sentència ferma" perquè "generava inseguretat". Confirmen que cap de les causes en curs, en els casos dels CDR i Tsunami Democràtic té sentència ferma.

Què diu l'oposició? El Partit Popular ha acusat aquest dimecres el PSOE d'"humiliar-se" a si mateix i la democràcia després de la "nova cessió" a Junts amb els delictes de terrorisme a la llei d'amnistia. 

  • El portaveu parlamentari del Grup Popular, Miguel Tellado, diu que el govern de Sánchez és "un govern que empara a terroristes i que alhora ataca els jutges". Per això considera que "no té cabuda en una democràcia moderna” com l'espanyola.
  • Després d'afirmar que el partit socialista "ha perdut la poca dignitat que li quedava", ha reclamat al PSOE que suspengui la tramitació de la proposició de llei, un "error històric per a la democràcia".